Παράσταση παραδοσιακών χορών στη Νάουσα


parthenonΕμφάνιση στη Νάουσα θα πραγματοποιήσουν τα χορευτικά συγκροτήματα «Παρθενώνας» και «Μλάντοστ», τη Δευτέρα 26 Απριλίου στις 8.30μμ στο Δημοτικό Θέατρο (γενική είσοδος 5 ευρώ), τα οποία στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής τους περιοδείας επισκέπτονται την Ηρωική πόλη σαν έκτο και τελευταίο τους σταθμό. Οι πολυμελείς αποστολές και των δύο συγκροτημάτων είναι φιλοξενούμενοι της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. και θα διαμείνουν στη Νάουσα. Το συγκρότημα «Παρθενώνας», το οποίο αποτελείται από Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία –μεταξύ των οποίων και Ναουσαίοι- θα παρουσιάσει χορούς από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, την Κρήτη, την Κύπρο κ.ά. Το συγκρότημα «Μλάντοστ», που αποτελείται από χορευτές από τη Σερβία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, θα παρουσιάσει χορούς από τη Σερβία και τα Βαλκάνια.

Ο Παρθενώνας (Ακαδημία ελληνικών χορών)
Ο Παρθενώνας, Ακαδημία ελληνικών χορών και παραδόσεων, ιδρύθηκε το 2001 και αποτελείται από 40 μέλη, παθιασμένοι με την τέχνη του ελληνικού χορού. Το πλούσιο μουσικό ρεπερτόριό του απλώνεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος μέχρι τη Μικρά Ασία και τον Εύξεινο Πόντο. Το συγκρότημα έλαβε μέρος σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ουγγαρία. Στη Γαλλία, ο θίασος παραβρέθηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές στα εθνικά κανάλια και οργάνωσε πολλαπλές παραστάσεις σε διάφορες γαλλικές πόλεις όπως στη Μασσαλία, στο Μπορντό, στο Στρασβούργο, στη Ντιζόν, στη Κορσική. Ο Παρθενώνας έχει χορέψει σε μεγάλα θέατρα του Παρισιού όπως της Ουνέσκο, το θέατρο του Ζυμνάζ και το θέατρο της Μπουλόν. Η ομάδα των μουσικών του συγκροτήματος απαρτίζεται από αυτοδίδακτους, οι οποίοι ασχολούνται με αγάπη με τα όργανα όπως το νταούλι, το μπουζούκι, το καβάλι, η ποντιακή και η κρητική λύρα. Τα μέλη συμμετέχουν και στην ανανέωση των στολών, τις οποίες ράβουν και κεντάνε με τέχνη. Η έμπνευση του Παρθενώνα αντλείται από τους παραδοσιακούς χορούς τους οποίους μετατρέπει με ένα νέο στιλ σε πρωτότυπες και καινοτόμες χορογραφίες για την ευχαρίστηση του κοινού.

Μλάντοστ
Το Μλάντοστ ιδρύθηκε το 1979 και αποτελείται από 80 χορευτές από διάφορες καταγωγές. Το συγκρότημα προσφέρει στο κοινό του μία ποικιλία παραστάσεων, όπως φεστιβάλ στη Γαλλία, παραστάσεις στο Βέλγιο, στη Σουηδία, στην Ελβετία, στη Σερβία και εμφανίσεις στα γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια. Οι χορογράφοι βρίσκουν την έμπνευσή τους στις παραδόσεις και μετατρέπουν το φολκλόρ σε μπαλέτο. Σήμερα, το Μλάντοστ έχει ένα ρεπερτόριο με 25 χορογραφίες από τα Βαλκάνια, και πιο συγκεκριμένα από τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Κροατία. Σε κάθε παράσταση του θιάσου υπενθυμίζεται ότι ο χορός είναι μία παγκόσμια τέχνη η οποία, όπως το έλεγε η Isadora Duncan, «πρέπει να είναι η μετάδοση της ενέργειας της γης μέσω του ανθρώπινου σώματος, όποια γη κι αν είναι, όποιο σώμα κι αν είναι...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: