Η πενθήμερη εκδρομή των Εκπαιδευτηρίων Βέροιας στην Ιταλία


iev_penthimeri1Γοητευμένοι επέστρεψαν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Βεροίας από την πενθήμερη εκδρομή τους που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, μια πόλη που συνδυάζει τη γοητεία του παλιού με το μοντέρνο τρόπο ζωής, το αρχαιοελληνικό στοιχείο με την αναγεννησιακή τέχνη και ξεχωρίζει για τη φινέτσα της, τη μόδα, το καλό γούστο και την πλούσια αγορά. Η ομορφιά της «αιώνιας» πόλης τους συνεπήρε όλους-καθηγητές και μαθητές- από την πρώτη κιόλας μέρα. Ο Πικάσο τη χαρακτήρισε «μητρόπολη με τις τρείς αιωνιότητες-της ηλιοφάνειας, της ουράνιας αύρας και της μουσικής των αιθέρων». Η πρωτεύουσα της Ιταλίας, που είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, στις όχθες του ποταμού Τίβερη, κατάφερε να τους εντυπωσιάσει, αλλά και να τους ψυχαγωγήσει ταυτόχρονα. Επιβλητικοί ναοί και κτίρια, μουσεία με μοναδικούς θησαυρούς, πινακοθήκες με εξαιρετικά έργα τέχνης, μαγευτικές κρήνες, οβελίσκοι ως ενθύμια της πρώιμης ιστορίας και περίτεχνα αγάλματα, κέντρισαν την προσοχή τους.


iev_penthimeri

Στα πλαίσια του επιμορφωτικού χαρακτήρα της πενθήμερης εκδρομής επισκέφθηκαν το Βατικανό, το μέρος όπου αρχικά μαρτύρησε και ενταφιάστηκε ο Άγιος Πέτρος και αποτέλεσε αργότερα την κατοικία των παπών που τον διαδέχτηκαν. Εκεί άλλωστε είχαν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντυπωσιασμένοι το κήρυγμα του Πάπα σε τέσσερις γλώσσες. Η επιβλητική Βασιλική του Αγίου Πέτρου, το κέντρο της ρωμαιοκαθολικής πίστης, προσελκύει πιστούς από όλο το χριστιανικό κόσμο. Ακολούθησαν τα Μουσεία του Βατικανού με κυριότερο πόλο έλξης την Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου, το κύριο παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Βατικανού, όπου θαύμασαν ανάμεσα στα άλλα τη μεγάλη αριστουργηματική τοιχογραφία της Δευτέρας Παρουσίας. Ακόμη, επισκέφθηκαν το Κολοσσαίο, το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Ρώμης και μέσα από ειδική ξενάγηση πληροφορήθηκαν για τις θανάσιμες αναμετρήσεις των μονομάχων και τις μάχες άγριων ζώων που προσφέρονταν δωρεάν στο λαό από τον αυτοκράτορα, ενώ στην παραμυθένια Φοντάνα Ντι Τρέβι έριξαν δύο νομίσματα, όπως ορίζει η παράδοση, για να βγούν αληθινές οι ευχές τους. Καπιτώλιο, Πάνθεον, Πιάτσα Ντι Σπάνια, περιήγηση στη ρωμαϊκή αγορά, βόλτα στη Βία Βένετο, αλλά και ψυχαγωγία στη νυχτερινή Ρώμη, η «αιώνια» πόλη ξεπέρασε τις προσδοκίες τους.
Υπέροχες εντυπώσεις τους άφησε και η μονοήμερη εκδρομή στην αναγεννησιακή Φλωρεντία, όπου θαύμασαν τον Duomo, τον καθεδρικό ναό της πόλης με τον εντυπωσιακό τρούλο του Μπρουνελέσκι, διέσχισαν την Ponte Vecchio που ενώνει τη Φλωρεντία πάνω από τον ποταμό Άρνο και εντυπωσιάστηκαν από το επιβλητικό άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Μετά από πέντε μαγευτικές μέρες επέστρεψαν στη Βέροια γεμάτοι εμπειρίες και ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: