NEWS - NEA

Έτοιμη για τις εκλογές η Νομαρχία
nomarxia_eklogesΈτοιμες δηλώνουν οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής. Ήδη το προεκλογικό υλικό έχει αποσταλεί στα εκλογικά κέντρα όλων των Δήμων του Νομού. Ο χώρος των δημοσιογράφων για το βράδυ των εκλογών θα βρίσκεται, όπως και στις Βουλευτικές του 2007, στον πρώτο όροφο του Νομαρχιακού Καταστήματος. Στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι να γίνει άρτια και με ταχύτητα η μετάδοση των αποτελεσμάτων προς τους εκπροσώπους των εφημερίδων, των τηλεοπτικών - ραδιοφωνικών σταθμών και των ενημερωτικών ιστοσελίδων, δια των οποίων θα γίνει η ενημέρωση των πολιτών του Νομού μας. Ο Νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης επισκέφθηκε την Πέμπτη το ΚΕΠ της Ν.Α. Ημαθίας συνοδευόμενος από την Αντινομάρχη Γεωργία Μπατσαρά και ζήτησε από το Διευθυντή κ. Τσιτλακίδη και τα στελέχη την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και δη των ψηφοφόρων. Για το σκοπό αυτό το ΚΕΠ της Ν.Α. Ημαθίας θα παραμείνει ανοικτό το ερχόμενο Σάββατο 6 Ιουνίου από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 7 Ιουνίου από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.



Εκδηλώσεις με έθιμα της Άνοιξης στην Αλεξάνδρεια

alexandria_ethimaΤην Τρίτη 23 Ιουνίου 2009 στο κέντρο της Αλεξάνδρειας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που θα περιλαμβάνει αναβίωση εθίμων της Άνοιξης και του Θέρους. Στην περιοχή του Ρουμλουκιού ήτανε πάρα πολλά τα έθιμα αυτής της περιόδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το έθιμο του Κλήδονα που άρχιζε την παραμονή της γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου στις 23 Ιουνίου και συμμετείχαν κορίτσια ηλικίας 12 έως 16 ετών. Άλλο έθιμο είναι η «ντουντουλίνα» που πραγματοποιούνταν περιοδικά και μόνο στις χρονιές που παρατηρούνταν παρατεταμένη ξηρασία με κύριο σκοπό την επίκληση της βροχής. Έθιμο επίσης σχεδόν ξεχασμένο που θα αναβιώσει είναι το «γκιουρέσι» δηλαδή αγώνες παραδοσιακής πάλης που διοργανώνονταν στα μεγάλα πανηγύρια του Ρουμλουκιώτικου κάμπου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 21:00 και σε όλη τη διάρκειά οι ζουρνάδες και τα νταούλια του μοναδικού Θωμά Πάτμου θα συνοδεύουν τα δρώμενα. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Σχοινά του Νεοχωρίου και της Καψόχωρας. Πάνω από 100 χορευτές υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Δημήτρη Σαμαρά θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό σ’ αυτή την παράσταση έτσι ώστε να μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένη στη μνήμη αυτών που θα την παρακολουθήσουν.


Το βιβλίο του Π. Πυρινού "Βεροιώτικα Σημειώματα" θα παρουσιάσει η ΕΜΙΠΗ

tzamiΗ Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η), στα πλαίσια των ΙΕ΄ Παυλείων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας & Ναούσης παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Παύλου Πυρινού «Βεροιώτικα Σημειώματα». Η Παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009 και ώρα 20:00 στο Auditorioum: Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας (πρώην τέμενος Μενδρεσέ – δίπλα στο βήμα του Απ. Παύλου)


Εκδηλώσεις στα Τρίκαλα για την γιορτή του Αγίου Πνεύματος
thrakiki_kefaloniaΟ Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας «Η Ανατολική Ρωμυλία» θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009 στο Εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας Τρικάλων, επ' αφορμή της Εορτής του Αγίου Πνεύματος. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακούς χορούς. Θα συμμετάσχουν τα χορευτικά σχήματα:

* Του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου,
* Του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων,
* Του Μορφωτικού & Αθλητικού Συλλόγου Μικρού Μοναστηρίου,
* Του Συλλόγου Γρεβενιωτών Αλεξάνδρειας «Ο Αμάραντος», και
* Του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Τρικάλων.

Έναρξη των εκδηλώσεων στις 11:30 π.μ.


Παραδοσιακή Θρακιώτικη βραδιά

thrakiki_estiaΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Θρακικής Εστίας, θα διοργανώσει Παραδοσιακή Θρακιώτικη βραδιά με χορούς και τραγούδια από την Θράκη. Η εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009 στο κέντρο ΡΕΜΒΗ στις 8 το βράδυ. Τα χορευτικά του Συλλόγου θα παρουσιάσουν χορούς της Θράκης, με ευκαιρία την λήξη των μαθημάτων χορού 2007-2008. Προσκλήσεις από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στην είσοδο του κέντρου Τιμή πρόσκλησης 15,00 ευρώ το άτομο με πλήρες μενού.


Δημιουργία "Άλσους Πολιτισμού"

elv_dendrofiteusiΚάθε χρόνο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας προβαίνουν σε δεντροφύτευση με το συμβολισμό «φυτεύουμε μια ρίζα …για τη ρίζα μας», όπως στο πάρκο της Μπαρμπούτας, στην περιοχή «Βίλα Βικέλα» και στο Πανόραμα Βέροιας. Ο στόχος που έχει θέσει η Λέσχη για το Περιβάλλον, είναι σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας και το Δασαρχείο να καθορισθεί κατάλληλη έκταση (50-100 στρεμμάτων), στα όρια της πόλης ή σε ένα από τα κοντινά δημοτικά διαμερίσματα (Ραχιάς, Τριποτάμου, Γεωργιανών), όπου με τη συμβολή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και των σχολείων της Βέροιας και απλών εθελοντών, θα δημιουργηθεί με την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη, (αρχιτεκτονικό σχέδιο, μελέτη) και εφαρμογή «πράσινων πολιτικών» (π.χ. εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές δεντροφύτευσης) ένα «ΑΛΣΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», ένας νέος χώρος αναψυχής και πνεύμονας πρασίνου για όλους τους πολίτες, το οποίο θα αποτελέσει την οικολογική μας παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. «Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, ώστε εντός του έτους να ξεκινήσει η δημιουργία του «ΑΛΣΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» το οποίο δικαιούμαστε και έχουμε ζωτική ανάγκη ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β. θα καταθέσει σχετικό αίτημα αρμοδίως και θα αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση της πρότασης» αναφέρει η ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης.


Κάπνισμα - ανακοίνωση του Δήμου Βέροιας
Από το Δήμο Βέροιας ανακοινώνεται ότι σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την «προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά» και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κάπνισμα εντός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) των άρθρων 37, 38, 39 και 40 της Υγειονομικής Διάταξης Α1β/8577/83 (καφετέριες, αναψυκτήρια, μπαρ, εστιατόρια κτλ) με συνολικό εμβαδόν μέχρι 70 τ.μ., οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες θα πρέπει το συντομότερο να προσέλθουν στο Τμήμα Αδειών Κ.Υ.Ε. του Δήμου προκειμένου να δηλώσουν εάν το κατάστημά τους θα λειτουργεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ Ή ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ. Στα καταστήματα για καπνίζοντες θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές μηχανολογικές εγκαταστάσεις συνεχούς και πλήρους ανανέωσης του αέρα και θα χορηγηθεί ειδικό σήμα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. [...]
Για περισσότερα παρακαλώ κάνετε κλίκ στο παρακάτω link :
http://www.facebook.com/topic.php?topic=9687&uid=70983854440


Ημερίδα "Πόλεις με ποτάμια"
Ο Δήμος Βέροιας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και τον Δήμο Τρικκαίων, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένη προβολή και διαχείριση ποταμών σε αστικά κέντρα». Η ημερίδα, στην οποία έχουν κληθεί να ομιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα διεξαχθεί στη Βέροια, το Σάββατο 13 Ιουνίου 2009, ώρα 10:00 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου.

Οι νικητές του Φεστιβάλ Κιθάρας
festival_kitharasΜια πολιτιστική πνοή της πόλης - η διοργάνωση του 8ου Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας- ολοκληρώθηκε τo Σάββατο 25 Απριλίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Συμμετείχαν 75 κιθαριστές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία εκτός από το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, να παρακολουθήσουν, σεμινάρια, ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου, διαλέξεις, ορχήστρα κιθαριστών. Οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν σε τέσσερις κατηγορίες. Περισσότερα ΕΔΩ


Τέλη Μαΐου ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Βέροιας

braveia_logotenikoyΜετά την περσινή επιτυχία που γνώρισε ο Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, η Ολυμπιακή Στέγη Δημητρίου Βικέλα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φιλολόγων Ημαθίας προετοιμάζονται πυρετωδώς για την προκήρυξη του 2ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αφορά ποίηση και λογοτεχνία, θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου, θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα είναι υπο την αιγίδα της Ουνέσκο και του Υπουργείου Παιδείας. Σε σχέση με πέρσι, δεν θα υπάρξει ηλικιακό όριο. Συμμετοχές αναμένονται από την Ελλάδα αλλά και από ομογενείς του εξωτερικού, όπως και πέρσι. «Πέρσι σηκώσαμε τον πήχη πολύ ψηλά. Φέτος ευελπιστούμε να έχουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τις 555 περσινές συμμετοχές» δήλωσε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Ολυμπιακής Στέγης Δημητρίου Βικέλα, Γιώργος Μιχαηλίδης. Οι απονομές των βραβείων αναμένεται να γίνουν σε εκδήλωση στα Ελευθέρια της Βέροιας.


Δεν λειτούργησε η δεύτερη λαϊκή της Βέροιας
laiki_bΠρο εκπλήξεως βρέθηκαν την Πέμπτη (30/4) όσοι δημότες Βέροιας επέλεξαν να κάνουν τα ψώνια τους στην λαϊκή αγορά της Λεωφόρου Στρατού. Οι λίγοι πωλητές που απέμειναν, μετρημένοι στα δάχτυλα, επέλεξαν να πουλήσουν την πραμάτεια τους στην λαϊκή αγορά του Μακροχωρίου, που πραγματοποιήθηκε χθες λόγω της Πρωτομαγιάς. Όσον αφορά την δεύτερη λαϊκή αγορά της Λεωφόρου Στρατού, αποδείχθηκε ότι η επιλογή ήταν λανθασμένη διότι δεν στηρίχθηκε από τους πολίτες. Ήδη οι πωλητές πιέζουν για αλλαγή θέσης και προτείνουν ως νέα περιοχή την οδό Ιουστινιανού, στο Τσερμένι (παράλληλη οδός της Μάρκου Μπότσαρη). Την ερχόμενη Τετάρτη μάλιστα το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη Νομαρχιακή Επιτροπή. Σύμφωνα με τους πωλητές, ο κόσμος στο Τσερμένι είναι σύμφωνος με την λειτουργία της λαϊκής, αλλά το μόνο «αγκάθι» τα λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν.


Δυο εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Βέροια
apergia_protomagiaΜε δυο εκδηλώσεις τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά τα Συνδικάτα στην Βέροια. Η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή (40-45 άτομα σε κάθε εκδήλωση) και οι συγκεντρώσεις έγιναν υπό βροχή. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Πλατεία Ωρολογίου ενώ λίγο πιο κάτω, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο έγινε η συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.






Οι εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης τον Απρίλιο

vivliothikiΑπό την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Απριλίου. Ως γνωστόν, οι εκδηλώσεις τους μήνες Φεβρουάριο-Απρίλιο 2009 διοργανώνονται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, που έχουν υπογράψει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας για την προώθηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Νομού.
Σάββατο 11 Απριλίου

*
10.00-11.00 το πρωί. Εκδήλωση για μπαμπάδες, βασισμένη στα βιβλία Παρακαλώ μπαμπά φέρε μου το φεγγάρι και Ο κύριος Ιππόκαμπος του Eric Carle. Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στα «Μαγικά Κουτιά» της Βιβλιοθήκης.
*
10.00- 1.00 το πρωί. Μαθήματα στο σκοτάδι. Σεμινάριο κινηματογράφου με τον Νίκο Θεοδοσίου. Α’ συνάντηση. Για παιδιά Γυμνασίου. Με προεγγραφή. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
*
12.00-2.30 το μεσημέρι. «Club Ρομποτικής (LEGO Mindstorms NXT)». Με το Γιώργο Μπίκα. Ε’ Συνάντηση. Γνωρίζουμε τον μαγικό κόσμο της ρομποτικής. Κατασκευάζουμε τα ρομπότ μας και τα προγραμματίζουμε με φορητούς υπολογιστές να εκτελούν τις εντολές μας. Για παιδιά από 10 έως 15 ετών. Με προεγγραφή στο club. Στα «Μαγικά Κουτιά» της Βιβλιοθήκης.
*
12.30-2.00 το μεσημέρι. «Βάλο» του Κόγια Γιουρικάλ, Φινλανδία. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας. Μια ταινία εποχής που αφηγείται την περιπέτεια του μικρού Βάλο και των άλλων παιδιών ενός φιλανδικού χωριού, που όταν οι αρχές κλείνουν το σχολείο τους, αυτά αποφασίζουν να αντισταθούν. Για παιδιά του Δημοτικού. Είσοδος ελεύθερη. Στα «Μαγικά Κουτιά» της Βιβλιοθήκης.


Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου

*
10.00- 1.00 το πρωί. Μαθήματα στο σκοτάδι. Σεμινάριο κινηματογράφου με τον Νίκο Θεοδοσίου. Β’ συνάντηση. Για παιδιά Γυμνασίου. Με προεγγραφή. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
*
3.00-5.00 το απόγευμα. Μαθήματα στο σκοτάδι. Σεμινάριο κινηματογράφου με τον Νίκο Θεοδοσίου. Γ’ συνάντηση. Για παιδιά Γυμνασίου. Με προεγγραφή. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
*
6.00-8.00 το απόγευμα. «Η ξύλινη κάμερα» του Ντσαβένι Γουά Λουρούλι, Γαλλία-Ν. Αφρικά-Αγγλία. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας. Η ιστορία του Μαντίμπα και του Σίφο, δυο παιδιών σε μια παραγκούπολη στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, που αποκτούν με ένα περίεργο τρόπο ο ένας ένα όπλο κι ο άλλος μια κάμερα.
*
Για παιδιά του Γυμνασίου. Είσοδος ελεύθερη. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
*
5.00-7.00 το απόγευμα. «Ιστορίες κουτιών». Α΄ Συνάντηση. Εργαστήρι κατασκευής κουκλοθέατρου. Με την Κατερίνα Αναστασίου. Τι μαγεία να δίνεις ζωή σε ένα παλιό κουτί ή σε ένα κομματάκι ύφασμα? Δημιουργούμε έναν φανταχτερό κόσμο από κούκλες που ζουν στο δικό τους βασίλειο! Για παιδιά 10-14 ετών. Με προεγγραφή. Στα «Μαγικά Κουτιά» της Βιβλιοθήκης.


Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου

*
10.00-13.00 το πρωί. Μαθήματα στο σκοτάδι. Σεμινάριο κινηματογράφου με τον Νίκο Θεοδοσίου. Δ’ συνάντηση. Για παιδιά Γυμνασίου. Με προεγγραφή. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.


Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου

*
11.00-1.00 το πρωί. «Πασχαλινές κατασκευές». Εργαστήρι πασχαλινών κατασκευών για παιδιά. Με την Κατερίνα Αναστασίου. Χρησιμοποιούμε την τεχνική της χαρτοπετσέτας σε λαμπάδες, αυγουλάκια, αυγοθήκες και δημιουργούμε όμορφα χειροποίητα δωράκια. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα «Μαγικά Κουτιά» της Βιβλιοθήκης.
*
6.30 το απόγευμα. «Ιστορίες κουτιών». Κουκλοθέατρο από παιδιά για παιδιά. Με την Κατερίνα Αναστασίου. Β΄ Συνάντηση. Θα ταξιδέψουμε σε φανταστικούς κόσμους, θα ονειρευτούμε και θα δώσουμε ζωή στους ήρωές μας. Στα δικά μας χέρια θα μας πουν την δική τους ιστορία. Για παιδιά 3-8 ετών. Είσοδος ελεύθερη. Στα «Μαγικά Κουτιά» της Βιβλιοθήκης.


Τετάρτη 22 Απριλίου

*
10.30-12.30 το πρωί. «Εργαστήρι Ρομποτικής (LEGO WeDo)». Με το Γιώργο Μπίκα. Για παιδιά 7-9 ετών. Γνωρίζουμε τον μαγικό κόσμο της ρομποτικής. Κατασκευάζουμε τα ρομπότ μας και τα προγραμματίζουμε με φορητούς υπολογιστές να εκτελούν τις εντολές μας. Με προεγγραφή. Στα "Μαγικά Κουτιά" της Βιβλιοθήκης.
*
6.00-7.30 το απόγευμα. Εργαστήριο Γκράφιτι. Με τον Κώστα Ζδράγκα. Φτιάχνουμε γκράφιτι, για να διακοσμήσουμε τον τοίχο του Κήπου της Ανάγνωσης. Για παιδιά 9-15 ετών. Με προεγγραφή. Στα «Μαγικά Κουτιά» της Βιβλιοθήκης.


Κυριακή 26 Απριλίου

*
7.00 το απόγευμα. Εγκαίνια των Μαγικών Κουτιών, του ανακαινισμένου Παιδικού Τμήματος της Βιβλιοθήκης. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.


Τετάρτη 29 Απριλίου

*
5.00-6.30 το απόγευμα. «Το κυνήγι του θησαυρού». Με την Κατερίνα Αναστασίου. Ανοίξτε τα βιβλία και αφήστε τα να σας πουν όλα τα μυστικά τους! Λύνουμε τους γρίφους, αναζητούμε τα μηνύματα και οδηγούμαστε στον κρυμμένο θησαυρό των βιβλίων. Για παιδιά 8-10 ετών. Με προεγγραφή. Στα «Μαγικά Κουτιά» της Βιβλιοθήκης.
*
7.30 το απόγευμα. «Με λόγια και με νότες!». Μια περιπλάνηση στο μαγικό κόσμο της μουσικής, με αφορμή το «Μαγικό Κουτί» της Βιβλιοθήκης. Τραγούδι που έγραψαν και συνέθεσαν οι μαθητές της ΣΤ2 τάξης του 1ο Δημοτικού Σχολείου Βέροιας με τον δάσκαλό τους Κώστα Ν. Γεωργίου. Είσοδος ελεύθερη. Στα «Μαγικά Κουτιά» της Βιβλιοθήκης.

Το Wii στη Βιβλιοθήκη από Δευτέρα έως Πέμπτη και το Σάββατο από 1.30-2.30 το μεσημέρι, αλλά και τα απογεύματα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 6.30-7.30. Αυτό το μήνα παίξτε και διασκεδάστε με Wii sports, Wii family ski & Wii Mariokart. Πληροφορίες για το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις καθώς και τυχόν αλλαγές μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης http://www.libver.gr. Ο αριθμός των θέσεων για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494.


Το Μάθημα της Παράδοσης
dimarxos_kozaniΜια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στην συνδιοργάνωση της οποίας συμμετέχει και ο Δήμος της Βέροιας, παρουσιάζεται τις ημέρες αυτές στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο & Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Νομού Κοζάνης. Η έκθεση με τίτλο «το Μάθημα της Παράδοσης» παρουσιάζει προπλάσματα και σχέδια από την Μακεδονία και φοιτητικές εργασίες από το αρχείο του καθηγητή κου Νικόλαου Μουτσιόπουλου. Τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή 5 Απριλίου στην Κοζάνη και παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Βέροιας κα Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών & Δημοτικών Διαμερισμάτων κος Δημήτριος Δάσκαλος. Ο Δήμος Βέροιας έχει παραχωρήσει αναπαλαιωμένο διατηρητέο κτίριο για τη στέγαση του Ινστιτούτου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής το οποίο περιέχει υλικό, σχέδια, εργασίες φοιτητών και του ίδιου, φωτογραφικό υλικό και πρακτικά συνεδρίων, που χάρισε ο καθηγητής κος Ν. Μουτσιόπουλος. Μέρος αυτού του αρχείου εκτίθεται στην έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση θα φιλοξενηθεί και στην πόλη μας, έδρα του Ινστιτούτου με το σύνολο του αρχείου του κου Ν. Μουτσιόπουλου.

Οδηγίες προς τους καταναλωτές
news_nomarxiaΟδηγίες προς τους καταναλωτές εξέδωσε εν όψει Πάσχα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ημαθίας. Στην ανακοίνωση τονίζει: «Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων και άλλων τροφίμων (ζωικής προέλευσης) που αναμένεται να παρατηρηθεί τις ημέρες αυτές λόγω των εορτών του Πάσχα, οι Κτηνίατροι της Δ/νσης Κτηνιατρικής και των Αγροτικών Κτηνιατρείων του νομού μας θα ασκούν καθημερινά εντατικότερους Κτηνιατρικούς Υγειονομικούς Ελέγχους σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης στις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσης τους (σφαγεία, εργαστήρια, κρεοπωλεία, super market κτλ), προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικότερα η Δημόσια Υγεία. Για τους καταναλωτές συνιστούμε:

*
Να αγοράζουν μόνο προϊόντα που παράγονται σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες (αποτύπωση του Κωδικού Αριθμού Έγκρισης, της χώρας και της λέξης ΕΟΚ σε οβάλ πλαίσιο σφραγίδας).
*
Να μην αγοράζουν κρέατα τα οποία στερούνται των προβλεπόμενων εκ του νόμου σφραγίδων ελέγχου (κατηγορίας, καταλληλότητας, προέλευσης).
*
Τα σφάγια των αμνοεριφίων που προέρχονται από ζώα καταγωγής χωρών της Ε.Ε. και Τρίτων χωρών που σφάζονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής των ζώων στην χώρα μας, σφραγίζονται εκτός από την σφραγίδα καταλληλότητας και κατηγορίας και με σφραγίδα προέλευσης, σχήματος παραλληλογράμμου (6εκ ´ 4εκ),που αναγράφει το όνομα της χώρας προέλευσης. Όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ για τα ζώα καταγωγής χωρών Ε.Ε. και χρώματος καστανού για τα ζώα καταγωγής Τρίτων Χωρών. Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι τα σφάγια αμνοεριφίων ελληνικής καταγωγής και εκτροφής σφραγίζονται εκτός των σφραγίδων καταλληλότητας και κατηγορίας και με παραλληλόγραμμη σφραγίδα προέλευσης, χρώματος τυρκουάζ, που φέρει την ένδειξη ΕΛΛΑΣ.
*
Τα αρνιά και τα κατσίκια να μην είναι ρυπαρά και να μην παρουσιάζουν γενικώς δυσάρεστη οσμή στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα (οσμή αμμωνίας και υδροθείου), να φέρουν δε απαραιτήτως τις σφραγίδες καταλληλότητας, κατηγορίας και προέλευσης.
*
Τα σπλάχνα τους (συκώτι, πνεύμονες, νεφρά, καρδιά κλπ) να μην φέρουν οζίδια ή κύστεις και να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.
*
Τα έντερα και τα σπλάχνα για το παραδοσιακό κοκορέτσι και την μαγειρίτσα να πλένονται σχολαστικά (πολλές φορές) και σε καθαρά δοχεία. Να μην αγοράζονται έντερα μερικώς ή τελείως αποψυγμένα που προέρχονται από κατεψυγμένες συσκευασίες και έχουν την ένδειξη «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ» ή έντερα που γενικώς καταψύχονται παρανόμως. Τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα έντερα (νωπά ή κατεψυγμένα) πρέπει να φέρουν όλες τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευσης, εγκατάστασης, ημερομηνίας κατάψυξης κ.λ.π.).
*
Όσον αφορά τα αυγά, το κέλυφος να είναι καθαρό και άθικτο.
*
Να μην αγοράζονται

1.
Αυγά χωρίς επισήμανση
2.
Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος (ρυπαρά)
3.
Αυγά με ραγισμένο και μαλακό κέλυφος
4.
Αυγά με μεγάλες κηλίδες αίματος

Τελειώνοντας, η Δ/νση Κτηνιατρικής Ημαθίας εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα και συνιστά στους καταναλωτές να απευθύνονται στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία (Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, τηλέφωνα: 2331077920-21) σε κάθε διαπίστωση αντικανονικής ή ανθυγιεινής διάθεσης ενός τροφίμου».


Απαγόρευση αλιείας στον Λουδία
psarema_copyΑπό το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας, ανακοινώθηκε ότι για λόγους προστασίας της αναπαραγωγής των ιχθύων εκδόθηκε απαγόρευση αλιείας στον ποταμό Λουδία καθώς και στα ρέματα που εκβάλλουν σε αυτόν στα όρια του Νομού Ημαθίας με κάθε μέσο και εργαλείο από 15-4-2009 και ώρα 8 π.μ έως και 1-6-2009 και ώρα 8 π.μ. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.




Ημερίδα για την ψυχική υγεία στο σχολείο
tsitsaΗμερίδα για την πρωτογενή πρόληψη ψυχικής υγείας στο σχολείο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (11/4) στην Βέροια. Ήταν μια πρωτοβουλία της Νομαρχίας με απώτερο στόχο να αποτραπούν περιστατικά βίας ή φαινόμενα σαν κι αυτό που μαθητής εξαπέλυσε πυρ σε διδακτήριο των Αθηνών. Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, η παιδοψυχίατρος Σπυριδούλα Κότση αναφέρθηκε στον ρόλο του παιδοψυχίατρου στο σχολείο, ο διδάκτωρ ψυχολογίας Νικόλαος Μάντης ανέπτυξε το θέμα «Ομάδα Σχολικής Κοινοτικής Ψυχολογίας», η λέκτορας ειδικής αγωγής Λευκή Καρντασίδου μίλησε για τις συναισθηματικές διαταραχές παιδιών με ειδικές ανάγκες, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε ανάπτυξε το θέμα «το χαμόγελο του παιδιού στο σχολείο» και τέλος η πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώτα Βλαχοπούλου μίλησε για την συνεργασία γονιών, παιδιών, εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών εξελίξεων.

Έγινε η τελετή έναρξης του Ράλλυ Φίλιππος

pirotexnimataΜε εντυπωσιακό τρόπο, με την εκτόξευση πυροτεχνημάτων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (11/4) η τελετή έναρξης του Ράλλυ Φίλιππος στην Βέροια. Η εκκίνηση δόθηκε στην πλατεία Εληάς εκεί που θα πραγματοποιηθεί και ο τερματισμός. Ο αγώνας θα ξεκινήσει την Κυριακή (12/4) στις 9.15πμ και η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΗΑΣ – ΟΔΟΣ ΑΝΟΙΞΕΩΣ – ΟΔΟΣ ΠΙΕΡΙΩΝ – ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ – ΧΩΡΙΟ ΣΦΗΚΙΑ – ΦΡΑΓΜΑ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ – ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ – ΟΔΟΣ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΟΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΟΔΟΣ ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ – ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ – ΟΔΟΣ ΚΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΟΒΡΑ – ΧΩΡΙΟ ΚΩΣΤΟΧΩΡΙ – ΧΩΡΙΟ ΦΥΤΕΙΑ – ΧΩΡΙΟ ΤΡΙΛΟΦΟΣ – ΧΩΡΙΟ ΠΑΤΡΙΔΑ – ΟΔΟΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ (REGROUPING A) – ΟΔΟΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ (SERVICE PARK Α) – ΟΔΟΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ – ΟΔΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΟΔΟΣ ΒΕΡΟΗΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ – 16ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΕΛΙΟΥ – ΧΩΡΙΟ ΚΟΥΜΑΡΙΑ – ΧΩΡΙΟ ΣΕΛΙ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΟΛΗ ΝΑΟΥΣΑ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΒΕΡΟΙΑ – ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ – ΟΔΟΣ ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ – ΟΔΟΣ Λ.ΣΤΡΑΤΟΥ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ – ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ – ΧΩΡΙΟ ΣΦΗΚΙΑ – ΦΡΑΓΜΑ ΑΛΙΑΚΜΩΝΑ – ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ – ΟΔΟΣ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΟΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΟΔΟΣ ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ – ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ – ΟΔΟΣ ΚΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΟΒΡΑ – ΧΩΡΙΟ ΚΩΣΤΟΧΩΡΙ – ΧΩΡΙΟ ΦΥΤΕΙΑ – ΧΩΡΙΟ ΤΡΙΛΟΦΟΣ – ΧΩΡΙΟ ΠΑΤΡΙΔΑ – ΟΔΟΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ (REGROUPING B) – 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ (SERVICE PARK Β) – ΟΔΟΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ – ΟΔΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΟΔΟΣ ΒΕΡΟΗΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ – 16ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΕΛΙΟΥ – ΧΩΡΙΟ ΚΟΥΜΑΡΙΑ – ΧΩΡΙΟ ΣΕΛΙ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΟΛΗ ΝΑΟΥΣΑ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΒΕΡΟΙΑ – ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ – ΟΔΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΟΔΟΣ ΕΛΗΑΣ – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ.

Οι ενέργειες του δήμου Βέροιας για την συμμετοχή στην πρωτοβουλία "Η ώρα της γης"
poster_vrΟ δήμος Βέροιας έκανε γνωστές τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 28 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην πρωτοβουλία που διοργανώνει η WWF Ελλάς «Η Ώρα της γης». Ως γνωστόν, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 στις 20:30 πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο, θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα, στέλνοντας -συμβολικά- ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα ότι, όλοι μαζί, μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ενέργειες που προγραμματίζει ο δήμος Βέροιας είναι:

*
Την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Δημοτικό φωτισμό για μία ώρα, από τις 20:30 έως και τις 21:30, την 28η Μαρτίου 2009, χωρίς να κινδυνέψει η ασφάλεια των δημοτών, στο Δημαρχείο και την Πλατεία Δημαρχείου, στην οδό Ελιάς και στο πάρκο της Ελιάς, στο πάρκο των Αγ. Αναργύρων, στην οδό Κεντρικής και στην πλατεία Ωρολογίου καθώς και στο εμπορικό κέντρο της πόλης στο τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Κεντρικής, Μ. Αλεξάνδρου, Βενιζέλου και Μητροπόλεως.
*
Ανάρτησε μπάνερ στην οδό Μητροπόλεως μπροστά από το Δημαρχείο και εκτύπωσε και διέθεσε αφίσες σε σχολεία και σε διάφορα σημεία και καταστήματα για ενημέρωση των κατοίκων.

Για τον ίδιο σκοπό, ο δήμος Βέροιας, παροτρύνει στους δημότες του (επιδεικνύοντας την απαραίτητη προσοχή) να συμμετέχουν κι αυτοί ενεργά στην παγκόσμια συμβολική αυτή κίνηση το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 στις 20:30 πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης –, στέλνοντας ένα δυνατό παγκόσμιο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.


Ρεσιτάλ Κιθάρας του Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη στη Νάουσα

toumanidis__copyΡεσιτάλ κιθάρας θα πραγματοποιήσει ο νεαρός καλλιτέχνης Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης το Σάββατο 4 Απριλίου και ώρα 19:30 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών, στη Νάουσα. Θα ερμηνεύσει έργα των συνθετών Βίγια Λόμπος, Τζιουλιάνι, Μπρόουερ, Τούρινα, Αλμπένιθ κ.ά. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 6 ετών με δάσκαλο τον Δημήτρη Τουμανίδη. Συνέχισε με τον Γιώργο Μπεχλιβάνογλου για δυο χρόνια. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με τον Βαγγέλη Μπουντούνη στο Εθνικό Ωδείο, απ' όπου και πήρε το Δίπλωμα Κιθάρας, σε ηλικία 18 ετών (ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ, Α' ΒΡΑΒΕΙΟ και ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ) τον Ιούνιο 2007. Στο μεταδιπλωματικό επίπεδο, παρακολουθεί μαθήματα κιθάρας στην τάξη του Κώστα Κοτσιώλη. Παράλληλα ολοκληρώνει τις θεωρητικές του σπουδές με καθηγητή τον Γιώργο Καμπάνα (ΑΡΜΟΝΙΑ - ΣΟΛΦΕΖ - ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ -ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑΣ - ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ). Συμμετείχε σε συναυλίες με την ορχήστρα «ΟΙ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ» του Βαγγέλη Μπουντούνη (ΗΡΩΔΕΙΟ 2004, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2004, ΕΘΝ. ΛΥΡ. ΣΚΗΝΗ 2006). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής κιθάρας με καταξιωμένους καλλιτέχνες και δασκάλους του χώρου όπως: Aniello Desiderio, Oscar Ghiglia, Zoran Dukic, Roberto Aussel και Κώστας Κοτσιώλης. Έχει δώσει δύο σόλο ρεσιτάλ στην Ελλάδα (Αίθουσα «Παρνασσός», 2007. Αίθουσα «La divina» - Athenaeum, 2008) και ως ντουέτο κιθάρας, με την ονομασία " virDUOso ", με τον Σπύρο Χριστόγλου, ένα ρεσιτάλ στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο» στη Λάρισα. Στις παράλληλες δραστηριότητες του περιλαμβάνονται μεταγραφές για κιθάρα: α) Σονάτα του Σεληνόφωτος (1° μέρος "Adagio Sostenuto") - L.V. Beethoven, για σόλο κιθάρα, β) Νύχτα στο φαλακρό βουνό - Μ.Ρ. Mussorgsky, για δυο κιθάρες (έχει ηχογραφηθεί επαγγελματικά και παρουσιάστηκε ζωντανά τον Απρίλιο του 2008 με τη σύμπραξη του Σπύρου Χριστόγλου). Επίσης έχει συμπράξει σε συναυλίες με τους μουσικούς: Νίκος Νικολόπουλος (φλάουτο), Κωνσταντίνος Μπουντούνης (τσέλο), Λυδία Μπουντούνη (βιολί), Αναστάσιος Χαμηλάκης (πιάνο). Ακόμη, έχει συνεργαστεί σε συναυλίες με την Ουρουγουανή latin/jazz τραγουδίστρια Janet Kapuya.



Η Θρακική Εστία στο Γηροκομείο Βέροιας

thrakikhΗ Θρακική Εστία Βέροιας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος στις 22 Μαρτίου 2009, Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως) τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Υψώσεως Του Τιμίου Σταυρού στο γηροκομείο στης Βέροιας, στην οποία παρέστησαν πολλά μέλη και φίλοι της. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πατήρ Φώτιος Καφετζής. Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού από της ιδρύσεως του Συλλόγου καθιερώθηκε ως προστάτης του και γι αυτό τελεί την εν λόγω Θεία Λειτουργία στο γηροκομείο αυτή την ημέρα. Κάθε χρόνο ο Σύλλογος την ημέρα αυτή μετά τη θεία Λειτουργία, παραθέτει μικρή δεξίωση στους παρευρισκομένους και το μεσημεριανό γεύμα στους τροφίμους του γηροκομείου. «Είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει κανείς στους ανήμπορους γέροντες (απομάχους της ζωής) αλλά και εις μνήμη των προγόνων μας της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης» τονίζει ο Πρόεδρος της Θρακικης Εστίας κ. Ευστάθιος Βακάλης.

Ημερίδα για την Ηπατίτιδα στην Βέροια
dimotiko_iatreio_copyΕνημερωτική ημερίδα με θέμα τις «Χρόνιες Ιογενείς Ηπατίτιδες» θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 10.30πμ το Δημοτικό Ιατρείο Βέροιας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας. Ομιλητές της ημερίδας θα είναι η Α. Μπέλλου Παθολόγος Επικουρική Επιμελήτρια Β’ Παθολογικής Κλινικής Ιπποκράτειου, ο Χ. Κούτρας Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Βέροιας, ο Μ. Σινάκος Παθολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Ιπποκράτειου, η Β. Σούκια Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Ιπποκράτειου, ο Ι. Σιδηρόπουλος Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Ιπποκράτειου, ο Ι. Μαυροκεφαλίδης Ενδοκρινολόγος και ο Κ. Μακρυκώστας Γαστρεντερολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης Δ’ Παθολογικής Κλινικής Ιπποκράτειου. Στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας θα συμμετάσχουν οι: Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, Αντώνιος Λιόλιος, Αναστασία Μαρασλή, Ιωάννης Σιδηρόπουλος, Ιωάννης Μούρτζιος, Κωνσταντίνος Μακρυκώστας, Ηλίας Τσιαμήτρος και Χρήστος Κούτρος. «Οι χρόνιες ιογενείς ηπατότιδες μαστίζουν με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ο στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών γύρω από αυτό το θέμα. Θα είναι μια σημαντική ενημερωτική ημερίδα» τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Δημοτικού Ιατρείου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου. Το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Ιωάννης Σιδηρόπουλος, στην χθεσινή συνέντευξη τύπου τόνισε ότι η ηπατίτιδα είναι μια κρίσιμη πάθηση και πρόσθεσε ότι μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών θα δοθεί χρόνος στο κοινό να θέσει τα ερωτήματά του και να λάβει τις απαντήσεις από τους γιατρούς. Τέλος η κ. Μαρασλή επεσήμανε ότι τέτοιου είδους ημερίδες εξυπηρετούν τον πρώτο στόχο του Δημοτικού Ιατρείου που είναι η πρόληψη και η ενημέρωση.

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Νομαρχιακό Συμβούλιο

nomarΜε τριαντατέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει την Δευτέρα 30 Μαρτίου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας. Τα θέματα στο σύνολό τους, σχεδόν, έχουν υπηρεσιακό χαρακτήρα. Από αυτά ξεχωρίζει η συζήτηση για δημιουργίας Αναπτυξιακής Τουριστικής Ανώνυμης εταιρείας. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 8μμ και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στο κτίριο του ΟΤΕ. Τα θέματα που θα συζητηθούν διαβάστε τα από εδώ


Εύσημα για την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου

sin_skoump1Συγχαρητήρια επιστολή προς τον βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη και τον Υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο εξέδωσε η παράταξη του πρώην δημάρχου Βέροιας Χρήστου Σκουμπόπουλου με αφορμή την γνωστοποίηση της ίδρυσης Μουσικού Σχολείου στην Βέροια: «Η ίδρυση του Μουσικού Σχολείου της Βέροιας εμπλουτίζει την εκπαιδευτική κοινότητα, ενισχύει την πολιτιστική παράδοση, αναζωογονεί την καλλιτεχνική δημιουργία, αναδεικνύει και καλλιεργεί τις δεξιότητες των νέων μας και προσφέρει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στη Βέροια και την ευρύτερη περιοχή. Για την ικανοποίηση αυτού του πάγιου αιτήματος της Τοπικής Κοινωνίας μας, ο Συνδυασμός μας συγχαίρει θερμότατα και ευχαριστεί το βουλευτή Ημαθίας, κ. Μιχάλη Χαλκίδη, για την προσωπική παρέμβαση και την καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση του Μουσικού Σχολείου και τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, που ανταποκρίθηκε θετικά και υπέγραψε τη σχετική απόφαση, αποδεικνύοντας εμπράκτως την έντονη κυβερνητική μέριμνα για την πόλη και το Νομό μας».


Προσφυγή του ΤΕΕ κατά της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού για την θέση 12
thesi12Αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την έγκριση χωροθέτησης «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ημαθίας» στον Αλιάκμονα, κατέθεσε την Τρίτη (24/3) στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Στην αίτηση υπογράφουν και οι Ημαθιώτες μηχανικοί:

*
Γεώργιος Ουρσουζίδης του Νικολάου, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας του Τ.Ε.Ε./ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.
*
Γεώργιος Μιχαλιάς, του Παναγιώτη, Μηχανολόγος Μηχανικός, Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Ημαθίας και Γραμματέας Αντιπροσωπείας Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας.
*
Δημήτριος Τροχόπουλος, του Παναγιώτη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Μέλος του ΤΕΕ / Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.
*
Κωνσταντίνος Βοργιατζίδης, του Χαραλάμπους, Μηχανολόγος Μηχανικός, Μέλος ΤΕΕ / Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.
*
Αναστασία Λαζαρίδου, του Αθανασίου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Μέλος ΤΕΕ/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.
*
Χρήστος Κυριακίδης, του Γεωργίου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Μέλος ΤΕΕ/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.
*
Άγγελος Ντάνος, του Ιωάννη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μέλος Τ.Ε.Ε/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.
*
Ιωάννης Καλαϊτζίδης, του Κωνσταντίνου, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος ΤΕΕ/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.
*
Θεόδωρος Χατζημηνιάδης, του Κωνσταντίνου, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Τ.Ε.Ε /Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.


Ενημέρωση για θέματα Παιδείας

dake_xalkidisΤην Δευτέρα (23/3), κλιμάκιο της ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ημαθίας ζήτησε και ενημερώθηκε από τον βουλευτή Μ. Χαλκίδη για τα τρέχοντα θέματα της Παιδείας και για την πορεία του Εθνικού Διαλόγου, στον οποίο ο ίδιος συμμετέχει ως εκπρόσωπός της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Χαλκίδης, αφού διαβεβαίωσε πως οι αλλαγές που θα συντελεστούν θα έχουν σαν γνώμονα το καλό του τόπου και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου Παιδαγωγικού συστήματος, παρέθεσε τα θέματα τα οποία κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν στις επόμενες συνεδριάσεις. Αυτά είναι:

*
Η αναμόρφωση του Λυκείου
*
Το σύστημα Επιλογής των υποψηφίων για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ
*
Η αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση

Η ΔΑΚΕ δεσμεύτηκε στον βουλευτή να συνδράμει με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις επ’ ωφελεία των συναδέλφων εκπαιδευτικών.

Ο απολογισμός της Αποκριάς στη Νάουσα

timitiki_diakrisi-mmeΗ αισιοδοξία για το μέλλον της Αποκριάς στη Νάουσα και η κοινή θέληση για την περαιτέρω αναβάθμιση του καρναβαλιού της Νάουσας με τη συνεργασία όλων, ήταν το βασικό μήνυμα του απολογισμού των εκδηλώσεων «Νάουσα-Αποκριά 2009», που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (11/3) στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Εστίας Μουσών». Ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι οι εφετινές εκδηλώσεις της Αποκριάς ήταν επιτυχημένες και χαρακτηρίστηκαν από την πολύ μεγάλη προσέλευση επισκεπτών (περίπου 40.000) το εορταστικό τριήμερο, που ήταν Ρεκόρ των τελευταίων χρόνων.

Εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας για την "Ελευθερία"
an-den-uparxei-ragias-12-4-2008Το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας ετοίμασε και παρουσιάζει την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009,ώρα 8:30μ.μ, εκδήλωση με θέμα την "Ελευθερία". Πρόκειται για έναν διαφορετικό γιορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, με κείμενα και τραγούδια από πολλές εποχές και χώρες, που επιχειρεί να φωτίσει το ζήτημα της Ελευθερίας (αλλά και της σκλαβιάς, που δυστυχώς είναι ακόμα υπαρκτή) από διάφορες πλευρές. Η διδασκαλία των τραγουδιών έγινε από την Ελένη Αναγνώστου, οι διασκευές των τραγουδιών, όπως και η ενορχήστρωση και η διεύθυνση είναι του Πέτρου Ρίστα, ενώ την επιλογή των κειμένων έκανε η Πόπη Φιρτινίδου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Θεατρική...απόδραση των Εκπαιδευτηρίων Βέροιας
ekpaideutiria_theatroΤο θέατρο είχε την τιμητική του! Οι τάξεις του Γυμνασίου των Εκπαιδευτήριων Βέροιας Ι. Σαφαρίκα- Ι. Μπαρμπαρούση παρακολούθησαν την Τετάρτη 11 Μαρτίου τις παραστάσεις: «Ελένη» του Ευριπίδη και «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Οι μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου, που παρευρέθησαν στο Θέατρο Εγνατία, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μια από τις χαρακτηριστικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη και να αντλήσουν πλούσια μηνύματα και γαργαλιστικές λεπτομέρειες για τη ζωή των αρχαίων Αθηναίων. Αντίστοιχα, η Γ’ Γυμνασίου μέσα από την ανατρεπτική σκηνοθετική παρέμβαση του Γιάννη Παρασκευόπουλου, γεύτηκαν μια διαφορετική εκδοχή του μύθου της Ελένης, αποκτώντας έτσι μια σφαιρική εικόνα του ευριπίδειου δράματος.


Κάτοπτρον και άλλα...στην Γκαλερί Παπατζίκου

katoptronΗ έκθεση των Γιώργου Τσακίρη, Φώτη Μανδατζή εγκαινιάζεται το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009 στις 20:00 στη Gallery Παπατζίκου στη Βέροια (Αγ. Αντωνίου 26). Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα είδος σύνθεσης των ιδεών που έχουν αναπτύξει γύρω από τη λειτουργία της φύσης στο καλλιτεχνικό έργο. Στα έργα αυτά κυριαρχεί ένας διάλογος με το φυσικό και το τεχνικό, συμβίωση του αρχαϊκού με το νέο, του συγκεκριμένου με το άγνωστο. Τα αντικείμενα αυτά είναι παράδοξα κατά τούτο, ότι ξεκινώντας από ανατρεπτικές θέσεις ως προς το καλλιτεχνικό ιστορικό συμβάν κατορθώνουν να το παρουσιάσουν ως τη δημιουργία ενός άλλου στυλ. Οι δύο καλλιτέχνες συνοδοιπόροι από τα τέλη της δεκαετίας του 80 σε δρόμους και μονοπάτια του όρους Πάϊκου δημιουργούν. Στη παρούσα συνέκθεση παρουσιάζουν κάτοπτρα και άλλα αντικείμενα.

*
Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955 σπούδασε ηλεκτρονικά και στη συνέχεια ζωγραφική-χαρακτική στη Σχολή Καλλών Τεχνών της Φλωρεντίας.
*
Διδάσκει ζωγραφική στη Σχολή Καλλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
*
Ο Φώτης Μανδατζής γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1970 σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλλών Τεχνών της Ρώμης και διδάσκει εικαστικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 27 Απριλίου 2009.


Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο της Νάουσας

listeia_naousaΛηστεία στο κοσμηματοπωλείο Μπιτερλή της Νάουσας στην οδό Θεοφίλου, ένα από τα παλαιότερα της πόλης, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (13/3). Άγνωστοι έκοψαν το συρματόπλεγμα τις εξώπορτας, παραβίασαν την πόρτα και απουσία συναγερμού εισέβαλαν στο κατάστημα και αφαίρεσαν κοσμήματα μεγάλης αξίας.







Τετραήμερη κρουαζιέρα
myconosΗ Εργατική Εστία Βέροιας θα πραγματοποιήσει από 15-5-09 έως 18-5-09 δωρεάν τετραήμερη κρουαζιέρα στην Τήνο-Σύρο-Μύκονο-Μυτιλήνη, και καλεί τους δικαιούχους, εργαζομένους και συνταξιούχους Βέροιας, Αλεξάνδρειας και περιχώρων, να προσέλθουν στα γραφεία και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, από Δευτέρα 16-3-09 ώρα 09.00 π.μ. και ωσότου συμπληρωθεί ο αριθμός των θέσεων.


Ξεκίνησε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων "Ήρων-2" στο Δήμο Πλατέος
exetaseis1Την Τρίτη 10/03/09 ξεκίνησε στο δήμο Πλατέος η λειτουργία του νέου προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων με την ονομασία «Ήρων-2». Η εβδομαδιαία διάρκεια είναι 5 ώρες συνολικά (δύο φορές εβδομαδιαίως με 2 ½ ώρες κάθε φορά) για χρονικό διάστημα 10 εβδομάδων και συνολική διάρκεια 50 ώρες. Το τμήμα εκπαίδευσης αποτελείται από 16 εκπαιδευόμενους και υλοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρες 16:30-18:30 το απόγευμα στο Γυμνάσιο Πλατέος. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εισαγωγή των εκπαιδευομένων στις βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή και του διαδικτύου. Συγκεκριμένα διδάσκονται:

*
Γενικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι υπολογιστές (τα μέρη του Η/Υ, υλικό, λογισμικό, δίκτυα κ.λπ.)
*
Η χρήση του λειτουργικού συστήματος Windows
*
Η χρήση κειμενογράφου (Word)
*
Η χρήση υπολογιστών φύλλων (Excel)
*
Η χρήση προγράμματος παρουσιάσεων (Powerpoint)
*
Οι βασικές λειτουργίες του διαδικτύου (αρχές χρήσης, πλοήγηση κ.λπ.)
*
Η χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)
*
Η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο (μηχανές αναζήτησης)
*
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το διαδίκτυο για την εξυπηρέτηση των πολιτών (υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αναζήτηση εργασίας, επικοινωνία με κυβερνητικά όργανα, κλπ) οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (αγορές, κλπ)
*
Σύγχρονα θέματα που αφορούν τη χρήση του διαδικτύου (ασφάλεια, ιοί υπολογιστών, ασφαλής χρήση από ανήλικους και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους από πιθανούς κινδύνους κ.λπ.)

Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι, να διδαχθεί αρχικά ένας βασικός κορμός ύλης που είναι απαραίτητος σε όλους τους εκπαιδευόμενους (Λειτουργικό Σύστημα Windows) και οι υπόλοιπες ενότητες (επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, χρήση διαδικτύου και προγράμματα παρουσιάσεων) να διδάσκονται σε μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση ή να παραλείπονται, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων. Δίνεται επίσης έμφαση στις πρακτικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το διαδίκτυο στους πολίτες. Υπάρχουν επίσης εφαρμογές-ασκήσεις που αφορούν ειδικές επαγγελματικές ομάδες, με τη μορφή CD ROM. Οι ενδιαφερόμενοι, από την περιοχή του δήμου Πλατέος, για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Παροχής Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του δήμου Πλατέος (Ελευθερίου Βενιζέλου 22, απέναντι από το ΚΕΠ, αρμόδιοι υπάλληλοι η κ. Χριστίνα Ζεϊμπεκίδου και η κ. Κατερίνα Κλεάρχου, τηλ. 23330-63101). Νέο τμήμα θα υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 κι έπειτα.


Εντυπωσιακή η Αποκριά στη Νάουσα και φέτος

gianitsaroi_mpoulesΕντυπωσιακή ήταν και φέτος η Κυριακή της Αποκριάς στη Νάουσα. Δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών κατέκλυσαν την Ημαθιώτικη πόλη και παρακολούθησαν το ξεχωριστό αποκριάτικο δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες». Ο ανοιξιάτικος καιρός επέτρεψε στους διοργανωτές να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις εκδηλώσεις τους και στους επισκέπτες να απολαύσουν την αποκριάτικη εξόρμησή τους. Από πολύ νωρίς το πρωί, τα Μπουλούκια συγκεντρώθηκαν και μετά το ντύσιμο του Γιανίτσαρου ξεκίνησαν την καθιερωμένη πορεία τους μέσα στην πόλη. Με την συνοδεία του κλαρίνου και χορεύοντας, έφτασαν αρχικά στο δημαρχείο, πήραν την άδεια του δημάρχου και συνέχισαν την πορεία τους στην πόλη. Μαζί τους και χιλιάδες επισκέπτες, ακολούθησαν την διαδρομή των μπουλουκιών, πότε χορεύοντας και πότε φωτογραφίζοντας. Το μεσημέρι ακολούθησε η αποκριάτικη παρέλαση. Εντυπωσιακές μεταμφιέσεις, έξυπνες ατάκες και άρματα που αντλούσαν το θέμα τους από την επικαιρότητα χάρισαν μοναδικές στιγμές διασκέδασης αλλά και γέλιου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, στα «Αλώνια» όπου τα μπουλούκια πραγματοποίησαν το βγάλσιμο του προσώπου.

Παραδοσιακά γιορτάστηκαν τα Κούλουμα
koyloyma_ageloxori2Με παραδοσιακό τρόπο γιορτάστηκαν τα Κούλουμα στην Ημαθία. Ο καλός καιρός επέτρεψε την συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις και το ελαφρύ αεράκι βοήθησε στο πέταγμα του χαρταετού. Μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου σημειώθηκε και φέτος στην Ειρηνούπολη, όπου ο τοπικός δήμος ήταν προετοιμασμένος με 5000 μερίδες με Σαρακοστιανά εδέσματα. Οι τέσσερις χιλιάδες και πλέον επισκέπτες, διασκέδασαν και χόρεψαν,
δοκίμασαν την παραδοσιακή λαγάνα και φασολάδα και πέταξαν τον χαρταετό τους.
. meliki_karnabalΑνάλογες εκδηλώσεις είχαμε και στην Επισκοπή Ανθεμίων, Νάουσα, Κλειδί. Εκτός από τα παραδοσιακά Κούλουμα, στην Μελίκη πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση. Κι εκεί οι επισκέπτες ήταν χιλιάδες και απόλαυσαν την ευρηματικότητα των τοπικών καρναβαλιστών. Κυρίαρχο στοιχείο ήταν η σάτιρα που χάρισε μοναδικές στιγμές γέλιου.





Ηλίας Τσέχος: Ποιήσεων περιηγήσεις στην Μίεζα

tsexos_ilΔιασχίζοντας γενέθλιες διαδρομές, έλξεις ανάγνωσης κι οράσεων, ορειβασίες ποιημάτων του Ηλία Τσέχου, σε κείμενα-παρουσίαση Λευτέρη Ελευθεριάδη, διεύθυνση φωτογραφίας Κωνσταντίνου Νικολόπουλου και μουσική Πλούταρχου Ρεμπούτσικα, η σειρά της ΕΤ1 «ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ», Σάββατο 21-3-2009, προβάλλει το 2ο , από τα 10 επεισόδια: «ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΧΟΣ, ΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΙΕΖΑ», στις 12 το μεσημέρι. Ο Ηλίας Ιωσηφίδης, οδηγεί νου και καρδία, σε προσλήψεις ποιήσεων του Ηλία Τσέχου, που αλάνθαστα τέμνει το χωροχρόνο στους Μακεδονικούς Τάφους Μίεζας, στη σχολή Αριστοτέλους Νάουσας, στο Γιαννακοχώρι, ώστε η διαχωριστική γραμμή ζώντων και τεθνεώτων να άπτεται «ευδαιμονιών»!


Ο ετήσιος χορός της Παμποντιακής Ομοσπονδίας
afisa_pampontiakiΤον ετήσιο χορό της θα πραγματοποιήσει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ΣΠΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας την Κυριακή 15 Μαρτίου, στο Κέντρο «Σείριος» στο Μακροχώρι. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 2μμ. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες:

*
Σιαμλίδης Γιώργος: τραγούδι
*
Κοτίδης Θόδωρος: λύρα
*
Ιωαννίδης Γώγως: τραγούδι
*
Ιωαννίδης Λάζος: λύρα
*
Βασιλειάδης Αχιλλέας: τραγούδι
*
Σιαμίδης Κωστής: λύρα
*
Μπεσκιοϊολου Αντέμ: λύρα και τραγούδι


Συνελήφθη για απόπειρα αρπαγής 5χρονου στη Νάουσα

naoysa_apokriaΈνας 43χρονος μικροπωλητής Βουλγαρικής καταγωγής συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στην διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Νάουσα, κατηγορούμενος για απόπειρα αρπαγής ενός 5χρονου αγοριού. Όπως μετέδωσε ο ALPHA, το αγοράκι είχε πάει στις εκδηλώσεις με τον παππού του, σύμφωνα με τον οποίο ο 43χρονος που πωλούσε μπαλόνια, το άρπαξε από το χέρι και επιχείρησε να διαφύγει. Οι φωνές του παππού προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των παρισταμένων, οι οποίοι συνέλαβαν. τον 43χρονο και τον παρέδωσαν στην Αστυνομία. Ο ίδιος που κατοικεί στο Νομό Ημαθίας και έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για την πώληση πειρατικών μουσικών cd, υποστήριξε μιλώντας στους αστυνομικούς, ότι δεν άρπαξε το παιδί, αλλά ότι αυτό πιθανόν σαγηνεύτηκε από τα πολύχρωμα μπαλόνια και τον ακολούθησε. Ο 43χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες για κακουργήματα και θα παραπεμφθεί σε ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί.

Εθελοντική αιμοδοσία στο Πλατύ

plati_copyΟ Δήμος Πλατέος, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος. Για το σκοπό αυτό, κινητή μονάδα αιμοληψίας του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας θα βρίσκεται στο Περιφερειακό (Αγροτικό) Ιατρείο Πλατέος, που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο, το Σάββατο 7 Μαρτίου 2009. από τις 09:00 μέχρι τις 13:00. Η ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος γίνεται προκειμένου ο Δήμος να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των κατοίκων και δημοτών, που αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά ασθένειας / νοσηλείας και χρειάζονται αίμα.

Ο δήμος Βέροιας απέκτησε διαχειριστική επάρκεια

dhmarxeioΟ Δήμος Βέροιας ολοκλήρωσε με επιτυχία την αξιολόγηση και παρέλαβε τη βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχου ΕΣΠΑ (Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-20013), από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Γεώργιο Τσότρα. Η βεβαίωση παραχωρήθηκε έπειτα από την αξιολόγηση του φακέλου του δήμου Βέροιας και είναι απαραίτητη στις Υπηρεσίες, για να είναι Δυνητικός Δικαιούχος πράξεων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.


Θρησκευτικό μουσείο στην Παναγία Δοβρά
tsavdaridis_samarasΜε τον νέο Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε την Πέμπτη ο Βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, παρουσία του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος. Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας θρησκευτικού μουσείου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, με στόχο την έκθεση ιερών κειμηλίων, εικόνων, κ.ά. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες για τη δημιουργία του μουσείου και έδωσε εντολή στην αρμόδια 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να προχωρήσει άμεσα η μελέτη και οι απαιτούμενες διαδικασίες. Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε, επίσης, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα ενισχύσει οικονομικά τις εκδηλώσεις των ΙΕ΄ Παυλείων και δεσμεύτηκε ότι θα παραστεί ο ίδιος στη Βέροια, στις 25-26 Ιουνίου, για να κηρύξει την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου. Στη συνάντηση με τον Υπουργό συζητήθηκε και το θέμα της Παλιάς Μητρόπολης, όπως και άλλα θέματα που αφορούν γενικότερα τη στήριξη του έργου της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Υπουργός αναγνώρισε τη μεγάλη αρχαιολογική αξία της Παλιάς Μητρόπολης και την αναγκαιότητα αναστήλωσης και ανάδειξης του κτιρίου. Δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και υποσχέθηκε να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για την προώθηση του έργου.

Περίοδος χαμηλών τιμών στα "Πηγάδια"
xk_3-5Από την Τρίτη 3 Μαρτίου 2009 ξεκίνησε η περίοδος χαμηλών τιμών στο Χιονοδρομικό Κέντρο των «Τριών – Πέντε Πηγαδιών». Η κάρτα των ενηλίκων το Σαββατοκύριακο θα κοστίζει 12 ευρώ αντί για 16 ευρώ. Η νέα πολυήμερη κάρτα για τις καθημερινές θα κοστίζει 30 ευρώ για τέσσερις συνεχόμενες μέρες, προσφορά για όσους έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις πίστες των «Πηγαδιών» από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Για τα μέλη του Snow Report Club ισχύει έκπτωση 20% στην ημερήσια κάρτα για τις καθημερινές.

Σύγκρουση αυτοκινήτου με τρένο στον Κοπανό
sigkroysi_trenoy_copyΣύγκρουση αυτοκινήτου με τρένο σημειώθηκε την Τετάρτη (4/3) στον Κοπανό. Το ατύχημα έγινε, περίπου στις 5.40μμ όταν το αυτοκίνητο επιχείρησε να διασχίσει αφύλακτη διάβαση στο ύψος του Κοπανού, την ώρα που από το σημείο περνούσε η αμαξοστοιχία 748 του ΟΣΕ. Από τη σύγκρουση σημειώθηκαν υλικές ζημιές και τραυματίστηκε ελαφρά μόνο ο οδηγός του αυτοκινήτου.



Εξέλεξε διοικητικό συμβούλιο η Ένωση Κτηνοτρόφων

enimerosi_elogΜε πρόεδρο τον εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων της Χαλκιδικής, Δημήτρη Καμπούρη, συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο 15μελές διοικητικό συμβούλιο της νεοϊδρυθείσας Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), που -στην παρθενική του συνεδρίαση, στο Αγρίνιο- αποφάσισε να διεκδικήσει άμεση συνάντηση για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη και Ανάπτυξης, Κώστα Χατζηδάκη. Στην ιδρυτική-καταστατική της γενική συνέλευση, στο πλαίσιο της οποίας εξελέγη και το διοικητικό της συμβούλιο, η ΠΕΚ προειδοποίησε ότι, αν τα αιτήματά της δεν εισακουστούν, θα ξεκινήσει νέος γύρος κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ως τις 20 Μαρτίου. Αντιπρόεδροι της ΠΕΚ ορίστηκαν οι Παναγιώτης Λειβαδίτης (κτηνοτρόφοι Δράμας), Γιάννης Γκρίνιας (Βόλος), Τάκης Μολώνης (Αιτωλοακαρνανία), Παναγιώτης Στέφας (Κορινθία), Κώστας Θεοδωρόπουλος (Ηλεία), Γεράσιμος Λιώλης (Πρέβεζα), Θανάσης Ασπρουλάκης (Φθιώτιδα) και Ευθύμιος Μπαροξής (Αρκαδία), ταμίας ο Στέργιος Κύρτσος (Ημαθία), γραμματέας ο Ιωάννης Παναγιωτίδης (Λαγκαδάς) και μέλη οι Ιωάννης Παππάς (Θεσπρωτία), Νίκος Μπαλάσκας (Λάρισα), Αλέκος Παπαδόπουλος (Βοιωτία) και Μαργαρίτα Αργυράκου (Βοιωτία).

Εκδρομή στην Καστανιά

dasosΕκδρομή στην περιοχή «ΑΡΑΠΗ» (Καστανιά) θα υλοποιήσει η Δημοτική Επιχείρηση Αθλητισμού Παιδείας Περιβάλλοντος Βέροιας, την Κυριακή 8 Μαρτίου. Η εύκολη διαδρομή που θα ακολουθηθεί έχει συνολικό μήκος 11.400 km και θα ολοκληρωθεί σε πέντε ώρες. Η αναχώρηση θα γίνει από την Ελιά στης 7:30 π.μ. Το σημείο έναρξης της πεζοπορίας είναι στην διασταύρωση Καστανιάς. Οι εκδρομείς θα ακολουθήσουν μια υπέροχη διαδρομή μέσα από οξιές και έλατα και θα επισκεφτούν την παλιά εκκλησία της Υπαπαντής και τους παλιούς μύλους της περιοχής. Η πεζοπορία θα ολοκληρωθεί φτάνοντας στην διασταύρωση της Νέας Σάντας. Η τιμή της εκδρομής είναι 15€. Τηλέφωνο για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Φιλίππειο Δημοτικό Γυμναστήριο και στο τηλέφωνο 2331-0-26230 κ. Πέτρου Ξένια.


Εκτάκτως το Σάββατο η αποκομιδή απορριμμάτων στα χωριά του δήμου Βέροιας

skoupidia_1_copyΕνόψει του εορταστικού τριήμερου από Σάββατο (28/2) έως και Καθαρά Δευτέρα (2/3) το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου της Βέροιας θα εργαστεί κανονικά το Σάββατο. Στην προσπάθεια για εξυπηρέτηση των δημοτών των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου, η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις περιοχές που θα γινόταν την Καθαρά Δευτέρα (ημέρα αργίας), θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως το Σάββατο. Οι περιοχές για τις οποίες θα ισχύσει αυτή η αλλαγή είναι, το Ξηρολίβαδο, το Βρωμοπήγαδο, το Κομνήνιο, η Μικρή Σάντα, η Λευκόπετρα, το Λοζίτσι, η Καστανιά, οι Γεωργιανοί, η Ραχιά και τα Ασώματα.


Πυρκαγιά σε διατηρητέο στην Βέροια

pirkagia_thomaidouΠυρκαγιά ξέσπασε σε παλιό διατηρητέο, στην οδό Θωμαΐδου στην Βέροια, περίπου στις 2μμ., την Τρίτη (24/2). Η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και με 3 οχήματα και 12 άνδρες, σε λιγότερο από δυο ώρες κατόρθωσε να την περιορίσει και να την σβήσει. Από την φωτιά δεν κινδύνευσε κανείς και σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές, στον πάνω όροφο του διώροφου διατηρητέου (από εκεί δηλαδή που ξεκίνησε η πυρκαγιά). Τα αίτια της Πυρκαγιάς είναι μέχρι στιγμής άγνωστα και γι αυτό το λόγο διενεργεί έρευνα η Πυροσβεστική.


Φασουλονταβάς

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με την έναρξη των Απόκρεω, στα Γραφεία του Συλλόγου μας κάναμε την εκδήλωση του Φασουλονταβά.
Εκδήλωση, που έγινε πια έθιμο για τον Σύλλογο μας. Οι κυρίες του Συλλόγου έβαλαν τα δυνατά τους και μαγείρεψαν πολλών ειδών Βεροιώτικα φαγητά,με μπροστάρη τον Φασουλονταβά και την Πρασσόπιτα.
Το γραφείο γέμισε από τα μέλη , φίλους και προσκεκλημένους του Συλλόγου και σε μια φανταστική ατμόσφαιρα διασκεδάσαμε μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Τελειώνοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Βάτσος Ευάγγελος και όταν ανέφερε την επιτυχία και την κατάκτηση τεσσάρων Χρυσών Μεταλλίων και ενός Ασημένιου από τα παιδιά του Κέντρου Μέριμνας με Ειδικές Ανάγκες της Βέροιας , στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες των Σπέσιαλ Ολύμπικς στις Η.Π.Α., η συγκίνηση όλων ,τα χειροκροτήματα , τα μπράβο και ζήτω ήταν απερίγραπτα.
Έτσι ευχάριστα έληξε η εκδήλωση μας, με μόνους απόντες τους προσκληθέντες να παραστούν Βουλευτές του Νομού μας, ως συνήθως.

Το Εσπέρας ,ο Πρόεδρος του Συλλογου, η Αντιπρόεδρος κ. Ακριβοπούλου Αθηνα,ο Γραμματεύς και η επίτιμος Πρόεδρος κ. Ανθούσα Σεφερλή -Πετροπούλου μετέβησαν στο Αεροδρόμιο Ελ.. Βενιζέλος και υποδέχτηκαν την αποστολή των Βεροιέων Σπεσιαλ Ολύμπικς. Η χαρά των παιδιών και των συνοδών ήταν απερίγραπτη. Δεν περίμεναν να τους περιμένουν Βεροιώτες με λουλούδια και γλυκά ,να τους καλωσορίσουν, με μια αγκαλιά, στην Πατρίδα και να τους συγχαρούν για τον άθλο της κατάκτησης τεσσάρων Χρυσών Μεταλλίων και ενός Ασημένιου..

Σήμερα το πρωί όλη η ομάδα των Σπέσιαλ Ολύμπικς θα μεταβεί στην Βουλή των Ελλήνων . Ελπίζουμε και ευχόμαστε η Πολιτεία να τους φροντίσει, όπως φρόντισε μέχρι σήμερα όλους τους αθλητές που κατάκτησαν Χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια
Ο Σύλλογος Βεροιέων Αθηνών συγχαίρει την Πρόεδρο του Κέντρου Μέριμνας του Δήμου Βεροίας κ. Δαμιανίδου Μελίνα ,τους συνεργάτες της και προπαντός τα παιδιά του Κέντρου για το σθένος ,την δύναμη της ψυχής τους και την αγωνιστικότητα τους.
Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδία μας για την χαρά και την περηφάνια που μας χάρισαν.
Να είναι πάντα καλά.

Ερώτηση Σιδηρόπουλου στην Βουλή για την εγγραφή νέων αγροτών στο ΟΣΔΕ

sidirΕρώτηση στην Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα υποχρεωτική εγγραφή των υποψηφίων νέων αγροτών στο ΟΣΔΕ κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάσος Σιδηρόπουλος. Συγκεκριμένα, ζητά να μάθει με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει ο Υπουργός ώστε να μπορούν να υποβάλουν το φάκελο τους όλοι οι υποψήφιοι νέοι αγρότες, είτε έχουν κάνει δήλωση στο Ο.Σ.Δ.Ε. είτε όχι, με δεδομένο ότι και οι πιστώσεις ανά Περιφέρεια είναι περιορισμένες. Στο κείμενο της ερώτησής του αναφέρει: «Με την Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών που υπογράφηκε πρόσφατα (1422/27-1-2009) προς εφαρμογή της ΚΥΑ 704/2008, προβλέπεται υποχρεωτική εγγραφή των υποψήφιων στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.). Δηλαδή, Δικαίωμα υποβολής της αίτησης ενίσχυσης στο Μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ο.Σ.Δ.Ε., που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Το πρόβλημα, όμως, που προκύπτει είναι ότι η διαδικασία εγγραφής στο Ο.Σ.Δ.Ε. "ανοίγει" την άνοιξη, ενώ η υποβολή των φακέλων για τους Νέους Αγρότες στις 16 Φεβρουαρίου (!!). Υπάρχουν, δηλαδή, πάρα πολλές περιπτώσεις υποψήφιων νέων αγροτών, οι οποίοι ενώ αποδεδειγμένα έχουν εγκατασταθεί και ασκούν γεωργική δραστηριότητα με βάση την προκήρυξη του Μέτρου για το έτος 2009 και συμπληρώνουν το δεκατετράμηνο πριν την Άνοιξη, δε μπορούν να υποβάλουν το φάκελο υποψηφιότητας γιατί δεν μπορούν να καταχωρηθούν στο σύστημα δηλώσεων του Ο.Σ.Δ.Ε. στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Άρα καθίσταται αδύνατο γι΄ αυτούς να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης παρόλο που πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι «ενημερωμένοι» υποψήφιοι, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί για την προϋπόθεση αυτή και είχαν φροντίσει να κάνουν την απαραίτητη δήλωση στο Ο.Σ.Δ.Ε. το 2008, οπότε αυτοί δεν κινδυνεύουν να αποκλειστούν. Αυτό όμως δημιουργεί καθεστώς αδικίας ανάμεσα σε υποψήφιους για την ίδια προκήρυξη και η Πολιτεία οφείλει να επέμβει. Έτσι, το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, εφόσον γίνει δεκτό να περιελάβουν οι υποψήφιοι στο φάκελο που θα υποβάλουν μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να δηλώνουν τις καλλιέργειές τους, οπότε όταν αρχίσουν να γίνονται οι δηλώσεις στο Ο.Σ.Δ.Ε. τον Απρίλιο, να ληφθεί υπόψη η παραπάνω δήλωση».

Δήμος Βέροιας: Δικαιούνταν την ειδική άδεια ο Δ. Δάσκαλος

daskalos_dimΕπερώτηση για το αν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Βέροιας Δημήτριος Δάσκαλος δικαιούνταν την ειδική άδεια από την δουλειά του, την ΔΕΥΑΒ, για να ασκεί τα καθήκοντα του αντιδημάρχου και κατά συνέπεια αν δικαιούνταν να λαμβάνει τον μισθό του από την στιγμή που δεν παρείχε τις υπηρεσίες του, έθεσε στην συνεδρίαση της συνεδρίαση της Δευτέρας (16/2) ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Σκουμπόπουλος. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας επιχειρηματολόγησε, βασιζόμενος σε έγγραφο της Περιφέρειας, λέγοντας ότι από την στιγμή που η ΔΕΥΑΒ δεν είναι φορέας του δημοσίου, ο κ. Δάσκαλος δεν δικαιούνταν την ειδική άδεια και θα έπρεπε να βρίσκεται στην υπηρεσία του. Μάλιστα ο κ. ΣΚουμπόπουλος, έθεσε το ζήτημα αν θα έπρεπε να επιστρέψει τους μισθούς που έλαβε. Απάντηση έδωσε ο δικηγόρος του δήμου, ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος αναλύοντας διαφόρους νόμους και παραγράφους, που θα μπέρδευαν και νομικό, υποστήριξε ότι η ΔΕΥΑΒ θεωρείται και θεωρούνταν φορέας του ευρύτερου δημοσίου και κατά συνέπεια ο κ. Δάσκαλος δικαιούνταν την ειδική άδεια. Ο κ. Σκουμπόπουλος ζήτησε ξανά το λόγο, ο κ. Δελαβερίδης να γενικευτεί η συζήτηση (στις επερωτήσεις γίνεται το ερώτημα, ακολουθεί η απάντηση και κλείνει το θέμα εκτός από αποφασίσει το σώμα για γενίκευση της συζήτησης) του θέματα αλλά μετά από ψηφοφορία το θέμα έκλεισε (η πλειοψηφία δεν θέλησε την γενίκευση της συζήτησης). Κατά τα λοιπά, ο κ. Σκουμπόπουλος έθεσε ξανά το θέμα του κ. Παυλίδη, επισημαίνοντας ότι επειδή είναι πρόεδρος των Αστικών κι επειδή τα Αστικά υπέγραψαν σύμβαση πάνω από 5000 ευρώ με τον δήμο Βέροιας, θα έπρεπε να εκπέσει από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Απαντώντας τόσο η δήμαρχος όσο και ο κ. Παυλίδης υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα διότι το ποσοστό του κ. Παυλίδη στα Αστικά είναι μικρότερο του 5%. Ο πρώην δήμαρχος ζήτησε να μάθει τι εξέλιξη είχε η κατασκευή του δρόμου Σέλι –Άνω Σέλι, κατηγορώντας την δημοτική αρχή για λάθος χειρισμούς. Η απάντηση του κ. Δάσκαλου ήταν ότι αναμένεται η απόφαση για να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος και να γίνει προσπάθεια να σωθεί το έργο. Ερώτηση για τις πολλές λακούβες της πόλης έθεσε ο κ. Σακαλής. Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσε να πέσει άσφαλτος λόγω βροχοπτώσεων και ότι με την βελτίωση του καιρού ξεκίνησε και η αποκατάστασή τους. Για τις βυθιζόμενες μπάρες που θα τοποθετήθηκαν στις εισόδους των πεζοδρόμων, ο κ. Χατζηαθανασίου εξήγησε ότι για να λειτουργήσουν θα πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση του κοινού,και να ακολουθήσει πιλοτική λειτουργία παρουσία της δημοτικής αστυνομίας.

Τα δωρεάν δρομολόγια των ΚΤΕΛ στην Αλεξάνδρεια
dimos_alexandriaΞεκινά την Δευτέρα (16/2) η εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ» που εφαρμόζει ο Δήμος Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών και τα ΚΤΕΛ Ημαθίας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη χρηματοδότηση νέων λεωφορειακών γραμμών προς τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αλεξάνδρειας και τους συνοικισμούς, με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας και της ανάπτυξής τους. Οι νέες γραμμές θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους τους πολίτες που θα τις χρησιμοποιούν. Οι ώρες δρομολογίων ανά γραμμή είναι οι ακόλουθες:

* ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- ΣΧΟΙΝΑΣ-ΝΕΟΧΩΡΙ: ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 09:00π.μ ΚΑΙ 17:00μ.μμ
* ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- ΚΑΨΟΧΩΡA- ΛΟΥΤΡΟΣ: ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 17:30μ.μ. ΚΑΙ 20:30μ.μ
* ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- ΒΡΥΣΑΚΙ- ΝΗΣΙ ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 18:00μ.μ. ΚΑΙ 21:00μ.μ


Το πρόγραμμα της Αποκριάς στην Αλεξάνδρεια

apokrΑπό τον δήμο Αλεξάνδρειας και από την Δημοτική του Επιχείριση ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αποκριάς. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου με παιδικό πάρτα και θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα με τα παραδοσιακά Κούλουμα. Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

*
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑ: 6 μμ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ

*
ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ:«ΑΝΑΜΑ ΦΑΝΟΥ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΗΣΙΟΥ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΙΟΥ. ΩΡΑ: 7.30 μμ
*
ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ:«ΑΝΑΜΑ ΦΑΝΟΥ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΩΡΑ : 8.30 μμ

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ

*
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ «ΚΟΥΛΟΥΜΑ» ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΚΡΑΣΙ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΓΑΝΕΣ. ΠΛΟΥΣΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ : 10.30 πμ


Το βιβλίο "Ιμαρέτ, στην σκιά του ρολογιού" θα παρουσιαστεί στην Βέροια
imaretΟ Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ημαθίας, το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα παρουσιάσουν το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου «ΙΜΑΡΕΤ, στη σκιά του ρολογιού». Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Έλλης 8). Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Χαράλαμπος Κώτσιας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ημαθίας. Στην
εκδήλωση θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό αρχείου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Άρτα 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, και η μοίρα τούς κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωστη στο πλατύ κοινό ιστορία της περιοχής, και όχι μόνο. Μια ολόκληρη εποχή αναπαριστάνεται με μοναδικό τρόπο και χωρίς προκατάληψη παράλληλα με την περιπέτεια, τη δράση, τον έρωτα, τις κωμικές ή τις τραγικές καταστάσεις. Στη σκιά του ρολογιού, που χτυπά τις οθωμανικές ώρες, Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι. Οι δύο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, μια δολοφονία μυστήριο, ο παππούς Ισμαήλ, η «μικρή» ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, συγκρούσεις, επαναστάσεις, συνύπαρξη, καθημερινή ζωή, χοροεσπερίδες, Καφέ Αμάν, πετροπόλεμος, Απόκριες, Ραμαζάνι, χαμάμ, ο τουρκικός μπερντές του Καραγκιόζη, αφορισμοί, ο «άλλος» στα πρόσωπα και στις συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρεμπόριο, κολίγοι, τσιφλικάδες, πλούτος και εξαθλίωση, γλυκιά και πικρή ζωή. Όλα έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, δύο μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων. Από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 65 τραγουδιών, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχίες, καθώς και τους στίχους 18 τραγουδιών στο παιδικό θεατρικό Τρυφεράκανθος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Εκδηλώσεις τις Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο "Κάμελοτ"

5-2-09-avlidipethe_033Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι δύο εκδηλώσεις στο Καφέ «ΑΥΛΗ» και στο Καφέ «ΚΑΜΕΛΟΤ» την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με «Νύχτες Κωμωδίας», stand up comedy, ενθουσίασε το κοινό με τα κείμενα και τις ερμηνείες του. Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκπροσώπησε η Αντινομάρχης Παιδείας & Πολιτισμού κ. Γεωργία Μπατσαρά. Το συγκρότημα THE OTHERS ξεσήκωσε με Jazz-Rock-Blues & Funky ρυθμούς το κοινό. Τη μουσική βραδιά παρακολούθησε ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης και ο Αντινομάρχης Υγείας & Πρόνοιας κ. Χατζόπουλος. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοίγοντας τα Μαγικά Κουτιά» που διοργανώνει η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, 5.00-6.30 το απόγευμα, «Κυνήγι βιβλίων στη Βιβλιοθήκη». Β΄ Συνάντηση. Με την Κατερίνα Αναστασίου. Με βοηθό το αλφαβητάρι που φτιάξαμε θα ταξινομήσουμε τα βιβλία της Βιβλιοθήκης με το δικό μας τρόπο. Για παιδιά 7-10 ετών. Με προεγγραφή. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, 12.00-13.30 το μεσημέρι, «Ο ερωτευμένος βάτραχος & Ένα παραμυθάκι για χειμώνα και καλοκαίρι». Με την Κατερίνα Αναστασίου. Όταν τα ζώα ερωτεύονται! Ανάγνωση, προβολή εικόνων και εργαστήριο. Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Είσοδος ελεύθερη. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.

*Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, 5.00-6.30 το απόγευμα, Εργαστήρια «Το κουτί των μουσικών ιστοριών» με την Εύα Ιεροπούλου και τα παιδιά της πόλης. Α΄ Συνάντηση. Ακολουθούμε τα μονοπάτια που οδηγούν στο εργαστήρι της κατασκευής μιας ιστορίας, δουλεύουμε παρέα, σκεφτόμαστε, δημιουργούμε και στήνουμε στο τέλος τις δικές μας ιστορίες και τα δικά μας τραγούδια, για να τις παρουσιάσουμε στο κοινό. Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 2 συναντήσεις. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

*Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα, Παρουσίαση του βιβλίου «Ρούπελ» του συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Στέφανου Βαφείδη». Ομιλητές εκδήλωσης: Παναγιώτης Παπαδόπουλος, φιλόλογος, Ιωάννης Ρωμανίδης, φιλόλογος. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

*Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα, Παρουσίαση του βιβλίου «Το διαμαντένιο άλφα» της Νόρας Πυλόρωφ-Προκοπίου από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα». Ομιλητές εκδήλωσης : Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, Δήμαρχος Βέροιας, Φωτεινή Χαμιδιελή, ζωγράφος, Ολυμπία Τσιμπορογιάννη, φιλόλογος. Σε συνεργασία με την «Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού». Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης


Αναβολή παρουσίασης βιβλίου

ekpaideutiria_gimnasio2Από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Κώστα, «Τα χρόνια των αγγέλων». Η αναβολή της εκδήλωσης αποφασίσθηκε λόγω προσωπικού κωλύματος της συγγραφέως.





Συναυλία με τραγούδια από τον κινηματογράφο και το έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο

renaΚυριακή 15 Φεβρουαρίου στη Μουσική σκηνή Σαράι, Γρηγόρη Λαμπράκη 23 Θεσσαλονίκη, η Ρένα Αθανασοπούλου σας καλεί σε ένα μουσικό ταξίδι στο όνειρο της έβδομης τέχνης, ερμηνεύοντας δικές της συνθέσεις, τραγούδια από τον κινηματογράφο και την ελληνική έντεχνη μουσική σκηνή. Μια μουσική βραδιά με τραγούδια επιλεγμένα για την αισιοδοξία τους και την αγάπη για τη ζωή. Μαζί της τραγουδά ο Γιάννης Αθανασόπουλος. Στο πιάνο συνοδεύει ο Λευτέρης Μισιργής. Ώρα έναρξης : 21.00. Περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Ρένας www.renavox.gr


Άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο αίτημα της Δημάρχου Βέροιας

kedke_xaroulaΕπίσκεψη αστραπή πραγματοποίησε η Δήμαρχος Βέροιας κα Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009. Η Δήμαρχος Βέροιας κατέθεσε έγγραφο αίτημα με θέμα «Επείγουσα τοποθέτηση Επιμελητών Ανηλίκων στο Δήμο Βέροιας», στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, μετά από την απόφαση της Δικαιοσύνης για την εφαρμογή προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και την εποπτεία των εμπλεκομένων ανηλίκων στη δολοφονία του μικρού Άλεξ από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, σε σχέση με την έλλειψη (λόγω συνταξιοδότησης) των Επιμελητών Ανηλίκων στο Δήμο μας. Η Δήμαρχος Βέροιας κα Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη ζήτησε μεταξύ άλλων την επείγουσα απόσπαση του αναγκαίου προσωπικού από άλλες περιοχές, έως την τελική κάλυψη των θέσεων στη Βέροια. Από το Δ/ντή του Γραφείου του υπουργού κο Αντώνιο Σουρβίνο (ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας απουσίαζε από το γραφείο του), έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν άμεσες ενέργειες (έως τα τέλη Φεβρουαρίου) για την απόσπαση Επιμελητή Ανηλίκων από τη Θεσσαλονίκη στην πόλη μας, προκειμένου να υλοποιηθεί κατά τον καλλίτερο τρόπο η σχετική δικαστική απόφαση. Ο αποσπασμένος Επιμελητής θα αλλάζει ανά τρίμηνο, έως την τελική κάλυψη των υπαρχόντων θέσεων μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Διαχειριστική επάρκεια στο δήμο Νάουσας

dinaousaΗ διαχειριστική επάρκεια του Δήμου Νάουσας επιβεβαιώθηκε και τυπικά με την έκδοση απόφασης από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Τσιότρα. (αριθμ.πρωτ.1061/2-2-2009). Το σχετικό αίτημα του Δήμου με τον πλήρη φάκελο υποβλήθηκε στις 5/1/2009. Ακολούθησε η διαδικασία του ελέγχου και της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα κριτήρια της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και κρίθηκε ότι ο Δήμος Νάουσας (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος και Δ/νση Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών) ικανοποιεί τις απαιτήσεις διαχειριστικής επάρκειας έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία αξιολόγησης και ο Δήμος μας είναι από τους πρώτους της χώρας μας που διαθέτει διαχειριστική επάρκεια για έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013. Θέλω, να συγχαρώ τους Συνεργάτες μου, τα Στελέχη και το προσωπικό του Δήμου μας, που όλο αυτό το διάστημα εργάστηκαν επίπονα, συστηματικά και μεθοδικά ώστε να προσαρμόσουν τη λειτουργία των Τεχνικών και Διοικητικών Υπηρεσιών στις αυστηρές απαιτήσεις, τις προδιαγραφές και τα κριτήρια, τα οποία έθεσε η Ειδική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Ο Δήμος Νάουσας θα μπορεί να είναι ο τελικός δικαιούχος χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Νάουσας και των Ναουσαίων».

Πορεία των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών στην Βέροια

trikolan_ver_apergiaΣτο κέντρο της Βέροιας διαμαρτυρήθηκαν για άλλη μια φορά οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας. Η κινητοποίηση τους διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας και βασικό αίτημά τους ήταν, και είναι, η ένταξη στο πρόγραμμα εισοδηματικής ενίσχυσης που εφάρμοσε η κυβέρνηση και όσων ήταν κοντά στο όριο και κόπηκαν. Η πορεία τους ξεκίνησε από την πλατεία Ωρολογίου και στο ύψος της Νομαρχίας αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σάκη Τσίτση συναντήθηκε με τους αντινομάρχες Γιώργο Σουμπέκα και Γεωργία Μπατσαρά (απουσίαζε ο νομάρχης). Στους αντινομάρχες τέθηκε για ακόμη μια φορά το αίτημα και ζητήθηκε να πιέσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Δεν αποκλείεται μάλιστα την Δευτέρα, να επιδιωχθεί μια συνάντηση του Νομάρχη με την Υφυπουργό Απασχόλησης γι αυτό το θέμα.


Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης εγκαινίασε την ΕΛΒΙΖ στο Πλατύ

elviz_egainiaΤα εγκαίνια του ανακαινισμένου εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) στο Πλατύ πραγματοποίησε την Κυριακή (8/2) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης. Το εργοστάσιο είχε πάθει μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά στις 16/12/2007 ύστερα από 14 μήνες επανέρχεται σε λειτουργία. Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει σε δοκιμαστικό στάδιο ώστε να εκπαιδευτεί το προσωπικό στο νέο εξοπλισμό και στις αρχές Μαρτίου θα τεθεί σε κανονική λειτουργία. Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΕΛΒΙΖ Γιώργος Γίτσος εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι το εργοστάσιο θα βρει τον δρόμο του και πρόσθεσε ότι ο προσανατολισμός της διοίκησης είναι η δυναμική επιστροφή στην αγορά των ζωοτροφών με έμφαση στην ποιότητα. Ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Τσουκνιδάς τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει συντήρηση στους αποθηκευτικούς χώρους, να δημιουργηθούν ξηραντήρια για τις πρώτες ύλες, να δημιουργηθεί αυτόματη συσκευασία και παλαιτοποίηση στο εργοστάσιο του Πλατέος, τροφοδοσία με ενέργεια που μειώσει το κόστος παραγωγής και θα αυξήσει την παραγωγικότητα, να αναπτυχθούν μέσα διανομής του προϊόντος και λειτουργήσει σύγχρονη μηχανογράφηση στον Οργανισμό. Ο υποδιοικητής της ΑΤΕ Βασίλης Δρούγκας επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα. Τέλος ο υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης αφού δεσμεύτηκε ότι μέσα από το ΕΣΠΑ θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΙΖ, πρόσθεσε ότι μονάδες όπως η ΕΛΒΙΖ μπορούν να φέρουν αποτελέσματα στην ποιότητα των τροφίμων, ασφάλεια στους καταναλωτές και να διασφαλίσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων.


Απομάκρυνση εγκατελειμμένων οχημάτων

nomarxis_mpatsara_soympekasΤην απομάκρυνση όλων των παλιών εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων σε όλες τις περιοχές του Νομού Ημαθίας, ακόμη και αυτών εντός των οικισμών σε συνεργασία με τους Δήμους, ξεκίνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας με εντολή του Νομάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σήμερα στη διάρκεια συνεργασίας του Νομάρχη με τους Αντινομάρχες Γιώργο Σουμπέκα (αρμόδιο για θέματα μεταφορών και συγκοινωνιών) και Γεωργία Μπατσαρά. Τα παλιά αυτά οχήματα αποτελούν μόνιμες εστίες μόλυνσης, αφού περιέχουν επικίνδυνα στοιχεία με έντονα τοξική και καρκινογόνα δράση. Τα μέταλλά τους χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποδομηθούν, ενώ τα ελαστικά τους είναι εύφλεκτα και απελευθερώνουν διοξίνες και τοξικές ουσίες κατά την καύση τους. Μέσω της δράσης αυτής θα περιοριστούν οι όποιες εστίες μόλυνσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εντός πόλεων θα απελευθερώσουν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης. Ο σχεδιασμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μετά την απομάκρυνση των οχημάτων αυτών, περιλαμβάνει την ανακύκλωση των οχημάτων και των εξαρτημάτων τους.

Στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής ο Μ. Χαλκίδης

xalkidΑπό το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Μ. Χαλκίδη ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη 11 Φεβ. 2009 και ώρα 22:00 το βράδυ, το κανάλι της Βουλής θα μεταδώσει την εκπομπή «ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ» στην οποία θα συμμετέχει ο Μ. Χαλκίδης ως εισηγητής του τελευταίου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τις 60.000 νέες θέσεις εργασίας, την επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης, την στήριξη σε ανέργους και συνταξιούχους καθώς και άλλες διατάξεις. Η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη και την Κυριακή 11 Φεβ. 2009 στις 17:00 το απόγευμα.



Σύσκεψη για την συμμετοχή στην έκθεση θρησκευτικού τουρισμού

sisk_thr_toyrismΣύσκεψη με θέμα τη συμμετοχή της Ημαθίας στην Έκθεση Θρησκευτικού Τουρισμού στη Φρανκφούρτη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη. Συμμετείχαν, εκτός του Νομάρχη, η Αντινομάρχης Γεωργία Μπατσαρά, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού Γιώργος Σαλιάγκας, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ι.Μ. Μοναχός Γεράσιμος Μπεκές, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Μαυροκεφαλίδης, ο Διευθυντής ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης και από το Γραφείο της Δημάρχου Βέροιας ο Γιάννης Παντερμαράκης καθώς και ο υπεύθυνος του Ελληνικού περιπτέρου στην Έκθεση Ανέστης Οσιπίδης που ήρθε από τη Φρανκφούρτη για το σκοπό αυτό. Όπως ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ο κ. Οσιπίδης, η Έκθεση καθημερινά αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις και δημοσιότητα, το ελληνικό περίπτερο είναι το μεγαλύτερο και η θέση της Ημαθίας σ’ αυτό κυρίαρχη και από τις πιο πλεονεκτικές. Αναφέρθηκε στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν ομιλίες, εκθέσεις κ.λπ. καθώς και κληρώσεις για τους επαγγελματίες επισκέπτες για οργανωμένη φιλοξενία στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα για την καλύτερη και πιο οργανωμένη παρουσία της Ημαθίας στην Έκθεση, το υλικό που θα εκδοθεί και θα διανέμεται στους επισκέπτες, η συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις με ομιλία για τον Απόστολο Παύλο και τη Βέροια και γενικότερα όλες τις προωθητικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε ο τόπος μας να αποτελέσει τόπο προορισμού και διαμονής των ξένων επισκεπτών που, πέρα από το Βήμα του Απ. Παύλου, έχουν να επισκεφθούν ένα πλήθος θρησκευτικών ενδιαφερόντων. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Φρανκφούρτη από 23 έως 26 Απριλίου 2009, περίοδο που έχει οριστεί από τον Πάπα Βενέδικτο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ως έτος Αποστόλου Παύλου.

Η Βασιλόπιτα του ΚΔΑΠ-μΕΑ
vasilopita_amea_kdapΜέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και ζεστασιάς πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες, την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στο χώρο του Κέντρου. Παρουσία των παιδιών, του προσωπικού καθώς και των γονέων αλλά και φίλων του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΗΠΟΝ Αναστάσιος Καραμπατζός έκοψε την πίτα. Τυχερός της χρονιάς ήταν ο Δήμαρχος που εκφράζοντας τη χαρά του ανταπέδωσε προσφέροντας εξ ιδίων ένα γεύμα στα παιδιά.
Κυνήγι βιβλίων στη Βιβλιοθήκη
4-2-09-kinigivivlion-_053Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, έγινε στο Παιδικό τμήμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης ένα δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά με θέμα «Κυνήγι βιβλίων στη Βιβλιοθήκη»: «Για να ταξινομήσουμε τα βιβλία με το δικό μας τρόπο, πρέπει πρώτα να τα πιάσουμε. Βιβλία που μυρίζουν, βιβλία που φωνάζουν, βιβλία που ξεκαρδίζονται!» ανέφερε το δελτίο τύπου της Βιβλιοθήκης και πρόσθεσε: Τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια ταξινόμησης, και προετοίμασαν το αλφαβητάρι των ζώων του Μαγικού Κουτιού για την επόμενη συνάντησή τους την ερχόμενη Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Το εργαστήριο παρουσίασε στα παιδιά η Κατερίνα Αναστασίου.

Διαμαρτυρία για τις απολύσεις εργαζομένων

apolimenoi_poreia_veria_copyΠορεία διαμαρτυρίας στην Βέροια θα πραγματοποιήσει στην Βέροια το Εργατικό Κέντρο Νάουσας την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 10πμ. Η κινητοποίηση γίνεται για να εκφραστεί η διαμαρτυρία για τις απολύσεις εργαζομένων αλλά και για τους δείκτες ανεργίας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζονται τα εξής: «Σε μια περίοδο που οι απολύσεις φουντώνουν και δεκάδες χιλιάδες εργάτες βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, χωρίς την ελάχιστη προστασία, σε κερδοφόρες και λιγότερο κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι θύτες αυτού του κοινωνικού ολοκαυτώματος, που όλο το προηγούμενο διάστημα συσσώρευσαν αμύθητα κεφάλαια, απαιτούν πρόσθετα προνόμια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην περιοχή της Νάουσας, είναι ο Λαναράς με την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία». Οι βιομήχανοι με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και με τη συνενοχή των άλλων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, προσπαθούν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες του λαού, να τον παγιδεύσουν στη λογική των επιδομάτων της φτώχειας, να μπλοκάρουν τις διεκδικήσεις του. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η διανομή στους τραπεζίτες του «πακέτου» των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, με το ίδιο ακριβώς πρόσχημα το βιομηχανικό κεφάλαιο οξύνει την επίθεση, απαιτώντας και νέα προνόμια. Στη φουρτούνα της κρίσης βρίσκονται μόνο οι εργαζόμενοι. Αυτοί που πλήρωσαν ακριβά την «ανάπτυξή» τους, καλούνται τώρα να πληρώσουν και την κρίση του συστήματος. Απάντηση στην επίθεση του αστικού κράτους, στην επίθεση της πλουτοκρατίας και την αντιλαϊκή τους πολιτική δε μπορούν να δώσουν οι δυνάμεις της υποταγής, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός που στηρίζει τη στρατηγική του κεφαλαίου, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη λογική της «κοινωνικής συναίνεσης», της «ταξικής συνεργασίας». Αυτή την κρίσιμη στιγμή μια πρέπει να είναι η απάντηση όλων των κλάδων όλων των εργαζόμενων μαζί. ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ :

*
ΟΧΙ ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ
*
ΟΧΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΚΑΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
*
ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
*
ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
*
ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΛΑΝΑΡΑ».

Σύσταση αγροτικού κόμματος
diamartira_agroton_koyloyraΣύσταση αγροτικού κόμματος επιχειρούν αγρότες από όλη τη χώρα. Σε δελτίο τύπου που εστάλη στον «Πληροφοριοδότη» από αγρότες της περιοχής Νάουσας αναφέρει: «Ο ξαφνικός γενικός ξεσηκωμός των ελλήνων αγροτών έφερε σε αμηχανία τους νταβατζήδες του αγροτικού κινήματος. Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι τα ιδεολογικά κόμματα εξαπατούν συστηματικά τις παραγωγικές τάξεις. Το πολιτικό μας σύστημα έχει φθάσει σε αδιέξοδο. Τα κόμματα της Βουλής ούτε εκπροσωπούν ούτε εκφράζουν πλέον τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί οι αγρότες να ψηφίζουν γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους. Εμείς οι παραγωγικές τάξεις των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ψαράδων πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε θεσμικό ρόλο. Πρέπει να έχουμε τους δικούς μας εκπροσώπους στη Βουλή, που θα ψηφίζουν νόμους σύμφωνα με τα συμφέροντά μας. Πρέπει να συμμετέχουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας στις οποίες ο Υπουργός Γεωργίας θα ανήκει στη δική μας τάξη. Πρέπει να έχουμε τους δικούς μας εκπροσώπους στην Ευρωβουλή, για να μπορούμε να διαπραγματευθούμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα μπλόκα στους δρόμους δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Μία μόνο λύση υπάρχει. Να ενταχθούμε όλοι στο νέο πολιτικό – ταξικό κόμμα των αγροτών, στο Αγροτικό Κίνημα Ελλάδος».
Την Ειρηνούπολη επισκέφθηκε ο Νομάρχης

nomarxis_eirinoypΣτο Δήμο Ειρηνούπολης συνεχίστηκαν τη Δευτέρα 2/2 οι συναντήσεις του Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη στους 12 Δήμους του Νομού στο πλαίσιο της καταγραφής καθημερινών προβλημάτων των περιοχών που χρήζουν παρέμβασης από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της καταγραφής προτάσεων για ένταξη στο Νομαρχιακό Πρόγραμμα. Στη συνάντηση, που έγινε στο Δημαρχείο Ειρηνούπολης, στο Αγγελοχώρι, εκτός από το Νομάρχη παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Ειρηνούπολης κ. Μαυροφόρος και Παντζαρτζίδης (ο Δήμαρχος κ. Σπαθόπουλος απουσίαζε λόγω ασθένειας), ο Αντινομάρχης κ. Σουμπέκας, ο Γ.Γ. της Ν.Α. Ημαθίας Σταύρος Γιανναβαρτζής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές και στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών, Γεωργίας και Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας, στελέχη της Διοίκησης του Δήμου Ειρηνούπολης κ.α. Αναφερόμενος στη σύσκεψη ο Νομάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης τόνισε ότι δεν είναι τυπικές επαφές, αλλά μέσα από αυτές προκύπτει ενημέρωση, επικοινωνία και ευρείες συνεργασίες στην εξεύρεση λύσεων στα καθημερινά προβλήματα, με στόχο την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών. Η ενημέρωση από την πλευρά της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αφορούσε έργα που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα (δίκτυο αποχέτευσης Αρχαγγέλου, δρόμος Αρχάγγελος-όρια Νομού, δρόμος προς Σταυροδρόμι, δρόμος προς «Ασπίς», γήπεδο Πολυπλατάνου κ.α. Ειδικά για τα σχολικά τονίστηκε ότι τα έργα του δημοτικού σχολείου και της προσθήκης αιθουσών στο γυμνάσιο-λύκειο βρίσκονται σε τελικό στάδιο μελέτης και θα δημοπρατηθούν το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι. Τέλος, σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί και το έργο της γέφυρας Αγίου Γεωργίου-Ειρηνούπολης επί της Τάφρου 66. Για την Τάφρο 66 ο Νομάρχης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για Αλιάκμονα-Λουδία και Τάφρο, έπειτα από τις παρεμβάσεις Ημαθίας και Πέλλας, αλλά και λόγω της έκτασης που έχει πάρει το πρόβλημα. Τέθηκε επίσης το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που στήνονται αυθαίρετα σε περιοχές του Αγγελοχωρίου, με το Νομάρχη να διαβεβαιώνει ότι η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα προχωρήσει στην κατεδάφισή τους. Ακολούθησε ενημέρωση από το Νομάρχη για την πορεία της ροδακινοπαραγωγής και τις εξελίξεις για τη φετινή χρονιά, για ζητήματα άρδευσης, καθώς και για την ανάγκη απομάκρυνσης των σταβλικών εγκαταστάσεων από τους οικισμούς και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων για την έκδοση αδειών.

Το 9ο Δημοτικό Βέροιας νικητής στο σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ

omades_telikoy_mpasket_dimΤην Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σχολικό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Δημοτικών σχολείων Βέροιας και ευρύτερης περιοχής σχολικού έτους 2008 – 09, που διοργάνωσε το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ν. Ημαθίας. Το πρωτάθλημα διεξήχθη στο Δ.Α.Κ. ΒΙΚΕΛΑΣ με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων Δημοτικών Σχολείων της περιοχής Βέροιας. Πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η σχολική ομάδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας νικώντας σ΄ έναν συναρπαστικό τελικό, που παρακολούθησε πλήθος μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας με σκορ 40 – 15.

Καλεσμένη του Παναθηναϊκού η ποδοσφαιρική ακαδημία του Νηρέα
livathinos_nireasΤο Σάββατο 7-2-2009 όλα τα τμήματα της Πράσινης ποδοσφαιρικής Ανάπτυξης του ΝΗΡΕΑ ΒΕΡΟΙΑΣ θα μεταβούν στην Αθήνα προσκεκλημένοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Στα πλαίσια της εξοικείωσής τους με τα ιδανικά που αντιπροσωπεύει η ομάδα του Παναθηναϊκού οι αθλητές του ΝΗΡΕΑ GFD θα ξεναγηθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Παιανίας,το μόνο πλήρες και μοντέρνο αθλητικό κέντρο στην Ελλάδα, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Θα γνωρίσουν από κοντά την επιστημονική προπόνηση και την εκπαίδευση των αθλητών της κεντρικής ακαδημίας, καθώς και την επιστημονική και άνετη προετοιμασία της επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού (17 αθλητές προερχόμενοι από τη GFD στελεχώνουν αυτή τη στιγμή την κεντρική ακαδημία του Παναθηναϊκού στην Παιανία και κάποιοι εξ αυτών αγωνίζονται στην ομάδα Νέων). Στο χώρο αυτό θα επισκεφτούν και το μουσείο του Παναθηναϊκού. Το απόγευμα 19:00 μ.μ οι αθλητές του ΝΗΡΕΑ GFD θα παρακολουθήσουν από την κερκίδα των επισήμων τον κρίσιμο ποδοσφαιρικό αγώνα της σούπερ Λίγκ Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ προσκεκλημένοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός η μόνη Ακαδημία που πήρε την πρόσκληση από το δίκτυο των 90 Ακαδημιών του Παναθηναϊκού). Εκεί θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν αυτόγραφα , να φωτογραφηθούν και να συζητήσουν με τους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Δυο νέες αίθουσες θα προστεθούν στο 2ο δημοτικό Βέροιας

nomarxis_2oΤο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Βέροιας επισκέφτηκαν την Τρίτη (3/1) ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης με τον Αντιδήμαρχο Βέροιας Δημήτρη Δάσκαλο, παρουσία του Διευθυντή της Α΄θμιας Εκπαίδευσης Ισαάκ Χαλκίδη και του Γενικού Γραμματέα της Ν.Α. Ημαθίας Σταύρου Γιανναβαρτζή. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων και των δασκάλων του 2ου Δημοτικού Σχολείου για την προσθήκη δύο νέων αιθουσών και βοηθητικών χώρων, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των υπεράριθμων μαθητών στις τάξεις του σχολείου. Το έργο θα εκτελεστεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και πρόκειται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2009.


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις 60.000 θέσεις εργασίας και το επίδομα θέρμανσης

xalkidΨηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης 03 Φεβ. 2009 το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τις αντασφαλίσεις και λοιπές διατάξεις» στο οποίο εισηγητής ορίστηκε ο βουλευτής Ημαθίας Μ. Χαλκίδης. Κάποιες από τις σημαντικότερες προβλέψεις αυτού του σχεδίου νόμου (το οποίο μαζί με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν αγγίζει τις 261 σελίδες) είναι οι παρακάτω:

*
Ενισχύεται η απασχόληση με 60.000 θέσεις εργασίας και στον Δημόσιο Τομέα για τις οποίες πλέον θα υπάρχει ασφάλιση και υψηλότερη αμοιβή από τις θέσεις Stage.
*
Παρέχεται στους μακροχρόνια ανέργους, στους συνταξιούχους που παίρνουν ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και σε άτομα που ανήκουν στην κατηγορία ΑΜΕΑ αφορολόγητη οικονομική ενίσχυση (επίδομα θέρμανσης) ύψους 200€ για κάθε μέλος της οικογένειας που το δικαιούται.
*
Προβλέπει την έκτακτη και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 1.000€ σε ανέργους που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από οικονομική ή άλλη αιτία.
*
Προτείνεται εκ νέου ρύθμιση των υφιστάμενων οφειλών προς το Δημόσιο όλων των οφειλετών προκειμένου να βοηθηθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, ρυθμίζονται οι μέχρι και 31/12/2008 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, έως 24 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής από το 50% των πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν στην κύρια οφειλή. Σε κάθε περίπτωση, ο συνεπής οφειλέτης απολαμβάνει μια σειρά επιπλέον ευεργετημάτων όπως η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, η αναστολή του μέτρου της προσωποκράτησης, η αναστολή του μέτρου της ποινικής δίωξης, η αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, κ.ά.
*
Βελτιώνει το σύστημα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ καθώς προβλέπει ως προς τους πλειστηριασμούς αύξηση του διαστήματος από τα 5 στα 7 χρόνια, αύξηση του πλαφόν του ποσού εισόδου στο σύστημα από τα 150€ στα 500€ και αύξηση του χρόνου εισόδου στις εγγραφές του συστήματος τις 16 ημέρες από τις 8 που ισχύει σήμερα.
*
Προβλέπονται μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών που υπέστησαν ζημιές στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 στην Αθήνα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξήχθη σε 4 συνεδριάσεις και είναι διαθέσιμη από την προσωπική ιστοσελίδα του βουλευτή στη διεύθυνση www.mxalkidis.gr. Κατά τ’ άλλα, την Παρασκευή 30 Ιαν. 2009 ο Μ. Χαλκίδης συναντήθηκε με το Δ.Σ. των Αιγοπροβατοτρόφων της Ημαθίας με τους οποίους συζήτησε προβλήματα του κλάδου (άδειες λειτουργίας στάβλων, χαρακτηρισμό βοείου κρέατος ως ελληνικού, οικονομικές ενισχύσεις) και δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα τα θέματα αυτά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος, την Κυριακή 01 Φεβ. 2009 και με αφορμή το παραδοσιακό έθιμο του «Κουρμπανίου» και την εορτή του Αγ. Τρύφωνα, ο Μ. Χαλκίδης καλεσμένος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, του ΑΣΕΠΟΠ και του Α.Α.Ο.Σ. “Vaeni”, επισκέφτηκε τη Νάουσα (Άγιος Νικόλαος) αλλά και το Στενήμαχο, τον Τρίλοφο και την Αγ. Βαρβάρα όπου συνάντησε αγροτοπαραγωγούς και επανέλαβε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για ενίσχυση με 45€/στρ. στο βαμβάκι, 25€/στρ. στο καλαμπόκι, 12€/στρ. στο σιτάρι και πάνω από 3 λεπτά/κιλό στο βιομηχανικό ροδάκινο. Ο Μ. Χαλκίδης επανάλαβε σε κάθε περίπτωση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να δώσει η Κυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες (υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημόσιο χρέος, οικονομική κρίση) και τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός στους αγώνες των αγροτών και σε θεσμικό επίπεδο, μόλις ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκης ενεργοποιήσει το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, όπως ο ίδιος πρόσφατα ανακοίνωσε.




Καταγγελία Λαμπίρη στον Περιφερειάρχη για αυθαίρετη λειτουργία του δημάρχου
an_lampiriΓια αυθαίρετη λειτουργία καταγγέλλει στον Περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Αντιγονιδών Γρηγόρη Στεργιόπουλο, η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Άννα Λαμπίρη. Στην καταγγελία της αναφέρει: «Στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Αντιγονιδών στις 26-1-2009, συνέβησαν τα εξής: «Στο 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο: «Ορισμός μελών Δ/κού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Αντιγονιδών», επισημάναμε στο Προεδρείο ότι δε μπορεί να γίνει εκ νέου ΟΡΙΣΜΟΣ μελών, παρά μόνο αντικατάσταση μελών, εάν υπάρχουν παραιτήσεις, έχοντας στα χέρια μας την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού μας Συμβουλίου με αρ. 2/2007 και ημερομηνία 15-1-2007, στην οποία αναφέρεται ότι ο ορισμός μελών γίνεται για την τετραετία 2007-2010. Επικαλεστήκαμε επίσης το άρθρο 255 παρ.2, του νόμου 3463/2006, όπου σαφώς ορίζεται ότι η διάρκεια της θητείας των επιχειρήσεων του Δήμου ακολουθεί τη θητεία του δημοτικού Συμβουλίου. Παρά ταύτα, ο Δήμαρχος κ. Στεργιόπουλος, αγνοώντας τις επισημάνσεις μας, αγνοώντας την απόφαση 2/2007 του δημ. Συμβουλίου, αγνοώντας το νόμο 3463/2006, προχώρησε σε νέο ορισμό μελών, με μοναδικό σκοπό να θέσει εμένα προσωπικά εκτός Δ.Σ της Δημοτικής επιχείρησης ανάπτυξης (ΔΕΑΔΑ). Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο: «Ορισμός μελών Δ/κού Συμβουλίου της Δημοτικής επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης», με αποτέλεσμα, να θέσει εκτός Δ.Σ το μοναδικό μου σύμβουλο κ. Σιδηρόπουλο Γ. Στο 10ο θέμα «Έγκριση προϋπολογισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Αντιγονιδών», κατήγγειλα ότι: Το πρακτικό με αρ. 2/23-1-2009 της συνεδρίασης του Δ.Σ της Δ.Ε.Α.Δ.Α είναι πλαστό διότι: α) Δεν ήταν άπαντες παρόντες όπως αναφέρει, εφόσον απουσίαζαν :η κ. Χαρπίδου Ζωή και η κ. Παπαστεργιοπούλου Ειρήνη και δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση, εφόσον εγώ δεν ψήφισα τον προϋπολογισμό. Για τους παραπάνω λόγους καταγγέλλω την αυθαίρετη λειτουργία του Δημάρχου Αντιγονιδών, ο οποίος σε διπλό ρόλο (Δημάρχου και Προέδρου δημοτικού Συμβουλίου εναλλάξ) έκανε τις διαδικασίες. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».

Το αποκριάτικο πρόγραμμα της Νάουσας

naousa_apokriaΗ παράδοση, η σάτιρα, το αυθόρμητο γλέντι αλλά και το δρώμενο «Γεννίτσαροι και Μπούλες» θα είναι και φέτος τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της Αποκριάς στη Νάουσα. Οι προετοιμασίες έφτασαν στο τελευταίο τους στάδιο και την Τρίτη (3/2) η δημοτική αρχή και η οργανωτική επιτροπή παρουσίασαν το φετινό πρόγραμμα που θα αρχίσει την Τσικνοπέμπτη (19/2). Η Νάουσα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ετοιμάζεται να αφήσει για λίγο στην άκρη τα προβλήματα και να διασκεδάσει με τον μοναδικό της τρόπο. Αυτό δήλωσε στην παρουσίαση ο δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός γνωστοποιώντας παράλληλα το «άνοιγμα» της πόλης προς τα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη. Συγκεκριμένα, την πρώτη Κυριακή, στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν τρεις ή τέσσερις σύλλογοι των Ανθεμίων και δυο της Ειρηνούπολης. Την δεύτερη Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα θα συμμετάσχουν δυο λαογραφικοί σύλλογοι από την Πάρο και τον Πόρο. Αναλυτικά, το αποκριάτικο πρόγραμμα της Νάουσας έχει ως εξής:
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ, 19 Φεβρουαρίου
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

*
Αποκριάτικο Ναουσαίικο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς Συμμετέχουν: Η ορχήστρα «Οι φίλοι της παραδοσιακής μουσικής της Νάουσας» - Σύλλογος Φίλων του Καρναβαλιού - Λαογραφικοί Σύλλογοι Νάουσας: «Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας», «Πυρσός», «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας», «Σύλλογος Βλάχων Νάουσα», Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «Αράπιτσα» (Πλ. Καρατάσου, ώρα 19:30)
*
Παραδοσιακό γλέντι (9ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 10:00. Διοργάνωση: 9ο Δημ. Σχολείο και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων)


ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 Φεβρουαρίου
Αυτή τη μέρα ξεκινάει το Έθιμο «Γιανίτσαροι και Μπούλες»

*
Δημαρχείο, ώρα 11:00 – 13:00 Το προσκύνημα. Τα μπουλούκια παίρνουν την άδεια από τον Δήμαρχο. Καθορισμένη διαδρομή των μπουλουκιών στην πόλη.
*
Πλατεία Καρατάσου, ώρα 12:30-14:30. Εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς, με τη συμμετοχή Λαογραφικών Συγκροτημάτων της Νάουσας, των Δήμων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης και των Δημ. Διαμερισμάτων Γιαννακοχωρίου, Ροδοχωρίου, Στενημάχου
*
Πλατεία Αλωνίων, ώρα 17:00 – 19:00. Το βγάλσιμο του πρόσωπου, χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.


ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 Φεβρουαρίου

*
Παραδοσιακό γλέντι (3ο Δημ. Σχολείο, ώρα 10:00. Διοργάνωση: 3ο Δημ. Σχολείο και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων)
*
Λαογραφική Βραδιά με το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας (Πλατεία Καρατάσου, ώρα 20:00)
*
Μασκέ πάρτι “To Woodstock ξαναζωντανεύει στη Νάουσα από τους «Φίλους του Καρναβαλιού» (café DeStyle, ώρα 21:00)


ΤΡΙΤΗ, 24 Φεβρουαρίου

*
Η Έλσα με την παρέα της χορεύουν «Πατινάδα» στους δρόμους της πόλης (Εκκίνηση: Λαϊκή Αγορά, ώρα 19:30)


ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 Φεβρουαρίου

*
Παραδοσιακό γλέντι (4ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 17:00. Διοργάνωση: 4ο Δημ. Σχολείο και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων)
*
Βραδιά γλεντιού (περιοχή «Κεραμοποιείο», ώρα 18:30)
*
Βραδιά γλεντιού (περιοχή «Πανόραμα», ώρα 19:30, Διοργάνωση: Σύλλογος Οικιστών Πανοράματος, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 8ου Δημ. Σχολείου)
*
Λαογραφική Βραδιά με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Πυρσός» (Πλατεία Καρατάσου, ώρα 20:00)
*
Ποντιακό γλέντι (Πιτσαρία «Da Elio», ώρα 21:00)


ΠΕΜΠΤΗ, 26 Φεβρουαρίου

*
Παραδοσιακό γλέντι (2ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 10:00. Διοργάνωση: 2ο Δημ. Σχολείο και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων)
*
Λαογραφική Βραδιά με το Σύλλογο Βλάχων (Πλατεία Καρατάσου, ώρα 20:00)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 Φεβρουαρίου

*
Λαογραφική Βραδιά με τον Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «Αράπιτσα» (Πλατεία Καρατάσου, ώρα 20:00)
*
Μασκέ Πάρτι του Συλλόγου «Φίλοι του Καρναβαλιού» (Στέκι Νεολαίας, ώρα 21:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ, 28 Φεβρουαρίου

*
Γλέντι από τον «Όμιλο Γενίτσαροι και Μπούλες» (Λέσχη Ομίλου, ώρα 13:00)
*
Αποκριάτικο ξεφάντωμα με ψητά και κρασί («Οινοtour», Οδός Βενιζέλου, ώρα 13:00)
*
Παραδοσιακό γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας (περιοχή «Μάντζαλος», ώρα 14:00)
*
Γλέντι με Σάτιρα και με πολλές εκπλήξεις στην οδό Ανταρτών (Διοργάνωση «Ομάδα Ανταρτών», ώρα 15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ, 1 Μαρτίου: ΕΘΙΜΟ «Γιανίτσαροι και Μπούλες»

*
Παραδοσιακό κτίριο «Μπουτάρη», ώρα 09:00 π.μ. Ντύσιμο του Γιανίτσαρου και μάζεμα του μπουλουκιού
*
Δημαρχείο, ώρα 11:00 – 13:00 Το προσκύνημα. Τα μπουλούκια παίρνουν την άδεια από τον Δήμαρχο
*
Καθορισμένη διαδρομή των μπουλουκιών στην πόλη (Δημαρχείο, Τριόδι, Καμένα, Πουλιάνα κλπ.).
*
Πλατεία Αλωνίων, ώρα 17:00 – 19:00 Το βγάλσιμο του πρόσωπου, χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.


ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΩΝ

*
Έναρξη με τη Φιλαρμονική Νάουσας.
*
Παρέλαση σατιρικών αρμάτων-καρναβαλικών ομάδων του Συλλόγου «Φίλων του καρναβαλιού» και σχολείων.
*
Παρέλαση με την συμμετοχή των Πολιτιστικών και Λαογραφικών Συλλόγων. Αφετηρία: Εργατικό Κέντρο. Πορεία: Χρ. Λαναρά - Εμπορίου - Θεοφίλου - Πλατεία Καρατάσου - Βενιζέλου, Μεγ. Αλεξάνδρου - Νοσοκομείο. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 13:30
*
Μετά το πέρας της παρέλασης, ακολουθεί Αποκριάτικο γλέντι του Συλλόγου Φίλων του Καρναβαλιού στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου και οι Λαογραφικοί Σύλλογοι θα χορέψουν σε κεντρικά σημεία και παραδοσιακές γειτονιές της πόλης.
*
Διατηρητέο Κτίριο «Μυλωνά», παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας. (Ώρα 15:00)


ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 2 Μαρτίου
ΕΘΙΜΟ «Γιανίτσαροι και Μπούλες»

*
Ελεύθερη πορεία των μπουλουκιών στην πόλη.
*
Ο «Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες» στο σπίτι του, στο διατηρητέο κτίριο «Μάκη», θα προσφέρει στους επισκέπτες την παροδοσιακή «Κουλιάσια» (ταχίνι)
*
ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
*
Γιορτή Φασολάδας με Σαρακοστιανά, από το Σύλλογο Φίλων του Καρναβαλιού Νάουσας. Συμμετοχή Λαογραφικών Συλλόγων Νάουσας (Πυρσός, Λύκειο Ελληνίδων, Σύλλογος Βλάχων, Αράπιτσα). (Πλατεία Καρατάσου. Ώρα 11:00)
*
Παραδοσιακό γλέντι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αριστοτέλης» (Παραδοσιακό Κτίριο «Μούγγρη», περιοχή Πουλιάνας . Ώρα 11:00)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, 8 Μαρτίου

*
Περιοχή Σπηλαίου, ώρα 11:00 Αναβίωση του εθίμου της Κυριακής της Ορθοδοξίας με τη συμμετοχή όλων των μπουλουκιών των Γιανίτσαρων και της Μπούλας. Προσφέρονται Ναουσαίικο κρασί, πίτες και σιροπιαστά γλυκά ταψιού.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

*
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, (Αίθουσα Συναυλιών Εστίας Μουσών, ώρα 19:00) Παρουσίαση βιβλίου του Χρήστου Ζάλιου «Παραδοσιακοί Χοροί – Ήθη και έθιμα της Νάουσας)
*
16 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, (Αίθουσα εκθέσεων Δημοτικής Βιβλιοθήκης) 2η Αναδρομική Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Σκούπερ με θέμα «λαϊκό δρώμενο Μπούλες και Γενίτσαροι της Νάουσας»
*
16 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, (ΚΔΑΠ-μΕΑ, οδός Κατσουλάκη 3) Έκθεση βενετσιάνικης μάσκας από το ΚΔΑΠ-μΕΑ του ΔΗ.Π.Ο.Ν.
*
19 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, (Χώρος Τέχνης «Ναϊάς») Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργη Μπαδόλα
*
19 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, (Ταβέρνα «Ναουσαίικο») «Δρώμενα της Νάουσας», Έκθεση ζωγραφικής της Χαράς Κοσμίδου
*
Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, (Δημοτικό Θέατρο, ώρα 21:00) «Νοέμβρης», Θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
*
Τετάρτη 4 Μαρτίου, (Δημοτικό Θέατρο, ώρα 21:00) «Που είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα;», Θεατρική παράσταση του ΚΘΒΕ

Επίσης, το διάστημα από την Τσικνοπέμπτη (19/2) έως και την Καθαρά Δευτέρα (2/3), διοργανώνονται εκδηλώσεις από τα κέντρα διασκέδασης και εστίασης της πόλης (Καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.)


Ο Γ. Μιχαηλίδης έκανε τον απολογισμός του "Έτους Αθλητισμού και Νεολαίας"
Αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων του Έτους Αθλητισμού και Νεολαίας έκανε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νεολαίας Γιώργος Μιχαηλίδης, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας (2/1), με αφορμή την ολοκλήρωση της αθλητικής χρονιάς. Ο κ. Μιχαηλίδης παρουσίασε μία προς μία όλες τις δράσεις, των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τα αθλήματα, τον αριθμό των αθλητών που συμμετείχαν και όλα τα οικονομικά στοιχεία της χρονιάς. Για την ιστορία, συμμετείχαν 9093 αθλητές, ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 849093 ευρώ αλλά τα έξοδα που έγιναν έφτασαν μόλις τις 452887 ευρώ. Ο δήμος κάλυψε αυτό το ποσό με 213006 που ήλθαν από χορηγίες και 239881 από ιδίους πόρους.



Ο δήμος Βέροιας παραχώρησε δημοτικές εκτάσεις σε ΑΠΘ και Εργατική Εστία
Δυο δημοτικές εκτάσεις παραχώρησε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στην συνεδρίαση της Δευτέρας (2/1). Η πρώτη είναι 20 στρεμμάτων και παραχωρήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της ίδρυσης κι εγκατάστασης και νέου τμήματος στην Βέροια και η άλλη είναι 400τμ, βρίσκεται στην οδό Καπετάν Λιόλιου (κάτω από την στρατολογία) και παραχωρήθηκε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας προκειμένου να ανεγερθεί κτίριο που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Οργανισμού αλλά και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας. Και οι δυο παραχωρήσεις ήταν ομόφωνες. Για το πρώτο θέμα, η παράταξη Σκουμπόπουλου παρατήρησε ότι αν είχε εφαρμοστεί η μελέτη που εκπόνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την παραχώρηση και των υπολοίπων ακινήτων του στρατού, σήμερα ο δήμος Βέροιας θα μπορούσε να παραχωρήσει στο ΑΠΘ έκταση 150 στρεμμάτων που θα κάλυπτε τις ανάγκες εγκατάστασης μιας νέας σχολής.

Αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της Σ.Πο.Σ.
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 12 π.μ στα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας η 10η Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Σ.Πο.Σ Κ.Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Π.Ο.Ε (Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος) παρουσία της Δημάρχου Χαρούλα Ουσουρτζόγλου – Γεωργιάδη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρου Τσαπαρόπουλου και των Πολιτιστικών Συλλόγων της δύναμης του Σ.Πο.Σ Ν.Ημαθίας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:
*
Το 5ο Συναπάντημα Νεολαίας της Π.Ο.Ε (να πραγματοποιηθεί ή στον Πόντο ή στα παράλια της Κατερίνης) προτάθηκε όμως και ο Ν.Ημαθίας για να φιλοξενήσει το συναπάντημα Νεολαίας που θα συμμετέχουν τουλάχιστον 400 νέοι και νέες.
*
Η Π.Ο.Ε και το Σ.Πο.Σ Κ.Μακεδονίας συνεχίζει μετά από τον πρώτο ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟ που έχει οργανώσει για την διάσωση της Βιβλιοθήκης Αργυρούπολης της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας να συμπαραστέκεται στον αγώνα που κάνει για την ψηφιοποίηση των βιβλίων και θα είναι πάντα στο πλευρό τους για ότι χρειαστεί για την διάσωση και διατήρηση των βιβλίων που είναι κληρονομιά όλου του Ποντιακού Ελληνισμού και έτσι πρέπει να το δούνε όλοι.
*
Παράλληλα το Δ/Σ της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας κατέθεσε ψήφισμα όλων των Συλλόγων του Νομού Ημαθίας με πρωτοβουλία της να γίνει θεσμός, την 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όλοι να δίνουν αίμα (για το αίμα που χάθηκε) και να προβούν σε δεντροφύτευση (μια ρίζα για τη ρίζα μας), οι απανταχού πόντιοι και όχι μόνο αλλά και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να το εντάξουν στις εκδηλώσεις τους.
*
Προετοιμασία των θεσμικών εκδηλώσεων του Σ.Πο.Σ (φεστιβάλ χορωδιών και μικρών χορευτικών).
*
Διοργάνωση Ετήσιου Χορού του Σ.Πο.Σ στον Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ και την δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου και site – ιστοσελίδας του Σ.Πο.Σ Κ.Μακεδονίας.

Τέλος μέσα σε έφορο κλίμα κόπηκε η βασιλόπιτα του Σ.Πο.Σ, ο τυχερός ήταν ο κ.Θόδωρος Αυγίδης από το ΚΙΛΚΙΣ και πήρε ένα μικρό δωράκι από τον πρόεδρο Λ. Σαρβανίδη.

Παιδικές εκδηλώσεις στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας
Το Παιδικό Τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ο χώρος άλλαξε όψη, απέκτησε κρυψώνες για να κρυφτείς και να κρύψεις, μέρη για να σκαρφαλώσεις, να ακούσεις μουσική, καθρέφτη να καθρεφτιστείς και να παίξεις με το είδωλό σου, μαγνητικό τοίχο να κολλήσεις τις ζωγραφιές σου, εργαστήριο για πειράματα, ζωγραφική, χειροτεχνίες, έναν περιστρεφόμενο τοίχο που μπορεί να αλλάξει το χώρο και όπου μπορείς να ψάχνεις βιβλία ή να βλέπεις μια οθόνη και να παίζεις Wii. Το Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης μεταμορφώθηκε σε ένα μεγάλο μαγικό κουτί! Μέσα του άλλα μαγικά κουτιά θα ανοίγουν ένα-ένα τους επόμενους τρεις μήνες στις εκδηλώσεις, τα εργαστήρια και τις παρουσιάσεις που οργανώνει η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Από εκεί θα ξεκινήσουν οι δράσεις, που σχεδιάζονται με φαντασία αλλά κυρίως στοχεύουν να τροφοδοτηθούν από την πολύχρωμη φαντασία των παιδιών, να χαράξουν δρόμους στην καλλιέργεια της δημιουργικής τους έκφρασης, σημαντικό κίνητρο για την καινοτομία και την ανάπτυξη, προσωπική και κοινωνική, όσο και για την ευημερία όλων των πολιτών του Νομού μας. Με αφετηρία τη Βιβλιοθήκη, οι εκδηλώσεις θα ταξιδέψουν τις εκπλήξεις τους σε πολλά μέρη του Νομού μας, με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστή η προσπάθεια ανάδειξης ενός νεανικού κοινού, απαιτητικού, ευφάνταστου, που θα μπορεί αύριο να εκφράσει με δημιουργικό τρόπο τα όνειρά του. Οι εκδηλώσεις τους μήνες Φεβρουάριο-Απρίλιο 2009 διοργανώνονται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, που έχουν υπογράψει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας για την προώθηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Νομού.

*
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, 5.00-6.30 το απόγευμα. Εργαστήρια «Το κουτί των μουσικών παραμυθιών» με την Εύα Ιεροπούλου και τα παιδιά της πόλης. Α΄ Συνάντηση. Ακολουθούμε τα μονοπάτια που οδηγούν στο εργαστήρι της κατασκευής μιας ιστορίας, δουλεύουμε παρέα, σκεφτόμαστε, δημιουργούμε και στήνουμε στο τέλος τις δικές μας ιστορίες και τα δικά μας τραγούδια, για να τις παρουσιάσουμε στο κοινό. Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 2 συναντήσεις. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
*Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, 5.00-6.30 το απόγευμα «Κυνήγι βιβλίων στη Βιβλιοθήκη». Α´ Συνάντηση. Με την Κατερίνα Αναστασίου. Για να ταξινομήσουμε τα βιβλία με το δικό μας τρόπο, πρέπει πρώτα να τα πιάσουμε. Βιβλία που μυρίζουν, βιβλία που φωνάζουν, βιβλία που ξεκαρδίζονται. Φτιάξτε εσείς το δικό σας αλφαβητάρι τακτοποίησης. Για παιδιά 7-10 ετών. Με προεγγραφή. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 2 συναντήσεις. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
*Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, 9.30 το βράδυ στην «ΑΥΛΗ» του Κάμελοτ. Tο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει «ΝΥΧΤΕΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ». Stand up comedy. Κωμωδία στο όρθιο! Ένα είδος σκηνικής τέχνης με παρελθόν σε όλο τον κόσμο. Σατιρίζει, σχολιάζει τα κοινωνικά ήθη, την καθημερινότητα. Ένα είδος διασκεδαστικής τέχνης που καταπιάνεται με το πρόσκαιρο, με το τώρα. Άμεση επαφή με το κοινό, σε περιβάλλον χαλαρό και άνετο. Επικεφαλής και εμψυχωτής ο Γιώργος Κοντορίκος. Μαζί του ο Τάκης Συνδουκάς, η Αναστασία Δαδαμόγια, η Δώρα Σιαλβέρα και ο μουσικός Κωνσταντίνος Κωτούλας.
*Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, 10.00 το βράδυ στο χώρο του Κάμελοτ Βραδιά Jazz-Rock-Blues-Funky. Με το συγκρότημα «THE OTHERS». Κώστας Οικονόμου & Βασίλης Παπαδόπουλος ακουστική κιθάρα - φωνή. Δύο καταξιωμένοι Θεσσαλονικείς μουσικοί, που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο πάνω από μια δεκαετία.
*Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, 12.00-13.30 το πρωί «Οργανώνουμε το εργαστήρι μας». Με την Κατερίνα Αναστασίου. Θα φέρουμε υλικά, άχρηστα αντικείμενα και θα οργανώσουμε τα ντουλάπια του καινούργιου μας εργαστηρίου. Θα τα ταξινομήσουμε σε κουτάκια και θα φτιάξουμε ταμπέλες. Για παιδιά όλων των ηλικιών. Με προεγγραφή. Στο εργαστήρι του Παιδικού τμήματος.
*Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, 6.00-6.30 το απόγευμα. Παρουσίαση «Το κουτί των μουσικών ιστοριών & παραμυθιών». Β΄ Συνάντηση. Η Εύα Ιεροπούλου και τα παιδιά της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τα κουτιά με τα μουσικά παραμύθια και τις μουσικές ιστορίες. Είσοδος ελεύθερη. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
*Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, 5.00-6.30 το απόγευμα «Κυνήγι βιβλίων στη Βιβλιοθήκη». Β΄ Συνάντηση. Με την Κατερίνα Αναστασίου. Για να ταξινομήσουμε τα βιβλία με το δικό μας τρόπο, πρέπει πρώτα να τα πιάσουμε. Βιβλία που μυρίζουν, βιβλία που φωνάζουν, βιβλία που ξεκαρδίζονται. Φτιάξτε εσείς το δικό σας αλφαβητάρι τακτοποίησης. Για παιδιά 7-10 ετών. Με προεγγραφή.
*Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, 12.00-13.30 το μεσημέρι «Ο ερωτευμένος βάτραχος & Ένα παραμυθάκι για χειμώνα και καλοκαίρι». Με την Κατερίνα Αναστασίου. Όταν τα ζώα ερωτεύονται! Ανάγνωση, προβολή εικόνων και εργαστήριο. Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Είσοδος ελεύθερη. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
*Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, 5.00-6.30 το απόγευμα. Εργαστήρια «Το κουτί των μουσικών ιστοριών» με την Εύα Ιεροπούλου και τα παιδιά της πόλης. Α΄ Συνάντηση. Ακολουθούμε τα μονοπάτια που οδηγούν στο εργαστήρι της κατασκευής μιας ιστορίας, δουλεύουμε παρέα, σκεφτόμαστε, δημιουργούμε και στήνουμε στο τέλος τις δικές μας ιστορίες και τα δικά μας τραγούδια, για να τις παρουσιάσουμε στο κοινό. Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 2 συναντήσεις. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
*Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα Παρουσίαση του βιβλίου “Ρούπελ “ του συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη. Ομιλητές εκδήλωσης : Παναγιώτης Παπαδόπουλος, φιλόλογος, Ιωάννης Ρωμανίδης, φιλόλογος. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
*Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, 5.00-6.30 το απόγευμα «Το ταξίδι σ’ άλλες εποχές γίνεται μία φορά το χρόνο και έχει πλάκα!!!». Με την Κατερίνα Αναστασίου. Ανοίγουμε κουτιά, ανακαλύπτουμε υλικά, κάνουμε τη δική μας μάσκα και σκανδαλίζουμε τους φίλους μας. Εργαστήρι κατασκευής μάσκας και παιχνιδιού. Για παιδιά 3-7 ετών. Με προεγγραφή. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
*Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα. Παρουσίαση του βιβλίου «Το διαμαντένιο άλφα» της Νόρας Πυλόρωφ-Προκοπίου από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα». Ομιλητές εκδήλωσης : Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, Δήμαρχος Βέροιας, Φωτεινή Χαμιδιελή, ζωγράφος, Ολυμπία Τσιμπορογιάννη, φιλόλογος. Σε συνεργασία με την «Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού». Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
*Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, 12.00-13.30 το πρωί "ήμουν κάποτε κουτί...!". Εικαστικές δημιουργίες του «Κουτιού». Διαφορετικά κουτιά (σπιρτόκουτα, κουτιά παπουτσιών, κουτιά από γάλα κ.ά.) ανακυκλώνονται και μεταμορφώνονται σε πρωτότυπες χειροτεχνίες, όπως μάσκες, θεατράκια, ρομπότ, καπέλα, σπίτια για πουλιά. Από την Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα «Σαλτιμπάγκοι». Για παιδιά 7 έως 11 ετών. Με προεγγραφή. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
*Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, 6.00-6.30 το απόγευμα. Παρουσίαση «Το κουτί των μουσικών ιστοριών & παραμυθιών». Β΄ Συνάντηση. Η Εύα Ιεροπούλου και τα παιδιά της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τα κουτιά με τα μουσικά παραμύθια και τις μουσικές ιστορίες. Είσοδος ελεύθερη. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
*Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα. Παρουσίαση του βιβλίου “Ιμαρέτ” του Γιάννη Καλπούζου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» σε συνεργασία με το σύλλογο Ηπειρωτών Ημαθίας. Ομιλητής ο Πρόεδρος των Ηπειρωτών Ημαθίας κ. Μπάμπης Κώτσιας. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
*Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, 5.00-6.30 το απόγευμα «Οι φόβοι στο κλουβί!». Με την Κατερίνα Αναστασίου. Εικαστικό εργαστήρι, για να φυλακίσουμε στο κλουβί τους φόβους μας. Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στο εργαστήρι του Παιδικού τμήματος.
*Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, 11.00 το πρωί. Η Τατιανή Ραπατζίκου μιλάει με θέμα «Επιτυχημένοι Αφρικανο-Αμερικανοί Λογοτέχνες και Καλλιτέχνες». Σε συνεργασία με την Αμερικανική Γωνιά της Βιβλιοθήκης και την «Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας». Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
*Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, 12.00-13.30 το πρωί «Μεταμφιέζομαι!!!». Με την Κατερίνα Αναστασίου. Ελάτε μαζί με τους γονείς σας να μεταμφιεστούμε με τα ρούχα της Βιβλιοθήκης και να φτιάξουμε τη δική μας ιστορία. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους. Με προεγγραφή. Στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
*Το Wii στη Βιβλιοθήκη από Δευτέρα έως Πέμπτη και το Σάββατο από 13.30-14.30, αλλά και τα απογεύματα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 18.30-19.30. Αυτό το μήνα παίξτε και διασκεδάστε με Wii sports, Wii family ski & Wii Mariokart.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις καθώς και τυχόν αλλαγές μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης http://www.libver.gr Το πρόγραμμα Μαρτίου 2009 θα ανακοινωθεί στις 20 Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των θέσεων για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494.


Δυο ακόμη παραστάσεις του έργου "Νοέμβρης" στην Βέροια

dipethΔύο ακόμα παραστάσεις θα δώσει το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας με το έργο «ΝΟΕΜΒΡΗΣ» του Νίκου Μανούδη. Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στις 9.00 μ.μ. και το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 8.30 μ.μ. στο Χώρο Τεχνών Βέροιας. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Γ. Γωνιάδη, Κοστούμια Ιωάννα Στεφανοπούλου, Μουσική Κώστας Μπραβάκης, Φωτισμοί Γιώργος Βέγκος. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Μπούγος, Βασίλης Πουλάκος, Βιβή Νικοπούλου, Λίλη Τέγου, Ειρήνη Γραμματικοπούλου. Τιμή εισιτηρίου 18,00 και 10,00 €. Ισχύουν Εργατικά Εισιτήρια. Προπώληση εισιτηρίων στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ, 3ος όροφος ΧΩΡΟΥ ΤΕΧΝΩΝ. Πρωϊ 9.00 π.μ. με 2.00 μ.μ., απόγευμα 6.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ.

Κρίθηκαν ένοχοι οι πέντε ανήλικοι
alex_31Ένοχους για τις κατηγορίες της μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και της περιύβρισης νεκρού έκρινε το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης τους πέντε κατηγορούμενους για την υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Αλεξ από τη Βέροια. Το Δικαστήριο επέβαλε στα δύο ανήλικα Ελληνόπουλα το μέτρο του εγκλεισμού τους στο ίδρυμα αγωγής ανηλίκων Βόλου μέχρι την ενηλικίωσή τους. Για τους τρεις υπόλοιπους ανήλικους κατηγορούμενους, το Δικαστήριο ανέθεσε την επιμέλειά τους στην Υπηρεσία Επιμελητών Βέροιας και τους επέβαλε αναμορφωτικά μέτρα (τετράωρη κοινωφελή εργασία, παρακολούθηση πρακτικών προγραμμάτων κλπ). Εξάλλου, για τον έκτο κατηγορούμενο, τον μεγαλύτερο αδελφό των δύο Ελλήνων, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και για υπόθαλψη εγκληματία, το Δικαστήριο αποφάσισε να αναθέσει την επιμέλειά του στην Υπηρεσία Επιμελητών Βέροιας και του επέβαλε αναμορφωτικά μέτρα.

Συνελήφθη γιατι μετέτρεψε καφέ-μπαρ σε οίκο ανοχής

Μια 43χρονη, ιδιοκτήτρια καφέ-μπαρ, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Βέροιας διότι συνεργαζόμενη με έναν 42χρονο, με τον οποίο συζούσε, προωθούσαν σε πορνεία κατά’ επάγγελμα και για λόγους κερδοσκοπίας σερβιτόρες του καταστήματος σε πελάτες έναντι αμοιβής σε ιδιαίτερα διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος. Επίσης συνελήφθη και μία σερβιτόρα του καταστήματος στην κατοχή της οποίας βρέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα τα οποία κατασχέθηκαν.

Η ΔΕΥΑΒ έκοψε την πίτα της

deyav_pitaΤην Παρασκευή (30/1) το μεσημέρι στο χώρο του εστιατορίου – πιτσαρία «Παπαγάλος» στη Βέροια, το Σωματείο Εργαζομένων στη Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας, έκοψε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νεολαίας Γεώργιος Μιχαηλίδης και το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Ο Πρόεδρος της επιχείρησης Αντώνιος Τσιάρας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Ο Πρόεδρος των εργαζομένων Στέλιος Πιπερίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ευχήθηκε καλή χρονιά και στάθηκε στην προσφορά των εργαζομένων στο δύσκολο και πολύχρονο έργο της ΔΕΥΑΒ. Η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη έκοψε την πίτα του Διοικητικού Συμβουλίου αφού πρώτα ευχήθηκε στους εργαζόμενους καλή χρονιά. Ζήτησε τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό όλων και τη νέα χρονιά, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη παγκόσμια, χρονική και οικονομική συγκυρία. Τυχεροί της εκδήλωσης αναδείχθηκαν οι Αικατερίνη Τσιαπάρα, ο Γρηγόριος Σύρπης και ο Στέλιος Πιπερίδης, οι οποίοι έτυχαν τα φλουριά.

Ξεκινά η Δεύτερη Ομάδα Επικοινωνίας
maria_animΑπό το Ψυχολογικό Κέντρο Στήριξης ανακοινώθηκε ότι στις 9 Φεβρουαρίου ξεκινά η Δεύτερη Ομάδα Επικοινωνίας. Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις. Πληροφορίες κ. Μαρία Ξανθοπούλου, τηλέφωνο επικοινωνίας 2333023336.

«LA BOHEME» του Giacomo Puccini
31/1 & 1,3,5,7/2 2009 Θεάτρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ώρα 20.30
9/2/2009 Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας ώρα 21.00

Η Όπερα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για έξι μοναδικές παραστάσεις την όπερα του Giacomo Puccini “La Boheme”, πέντε στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και μία στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας.
Πρόκειται για μια καινούργια παραγωγή υπό την νέα καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας Θεσσαλονίκης, την οποία έχει αναλάβει ο καταξιωμένος έλληνας βαρύτονος Γιάννης Γιαννίσης.
Η Όπερα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας, συμπράττοντας με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο διακεκριμένος έλληνας μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης.
Η σκηνοθεσία ανήκει στον νέο σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ευκλείδη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Σωτήρης Στέλιος. Τον σχεδιασμό των κοστουμιών έχει αναλάβει η Αλεξία Θεοδωράκη, ενώ τις παραστάσεις φωτίζει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
Συμμετέχει επίσης η Χορωδία Θεσσαλονίκης – Κλασσικοί Τραγουδιστές και η Παιδική Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση της Αγγελικής Κρίσιλα.
Στην διανομή της παράστασης συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι λυρικοί τραγουδιστές. Τον ρόλο της Mimi θα ερμηνεύσει η υψίφωνος Montserrat Martì, κόρη της παγκοσμίου φήμης λυρικής τραγουδίστριας Montserrat Caballé ενώ το ρόλο του Rodolfo ο διάσημος Αμερικανός τενόρος Richard Leech.

ΣΥΝΟΨΗ «La Bohème»

Όταν ο Henry Murger παρουσίαζε με επιτυχία στο Παρίσι το 1849 το θεατρικό του έργο «Σκηνές από τη ζωή των Μποέμ», σίγουρα δεν περίμενε πως το έργο αυτό με τα πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, θα διεκδικούσε μία θέση στην αιωνιότητα ως το κύριο θέμα μιας όπερας. Της ομώνυμης όπερας του Πουτσίνι, «La Bohème».
Ο Τζιάκομο Πουτσίνι (1858-1924), είναι ίσως ο γνωστότερος ιταλός συνθέτης όπερας μετά τον Βέρντι, και όχι άδικα. Οι όπερες που έγραψε, η Τουραντότ, η Μαντάμ Μπάτερφλάυ, η Τόσκα, η Μανόν Λεσκώ και βέβαια η… Μποέμ, αποτελούν η κάθε μία απ’ αυτές, ξεχωριστά και εύοσμα άνθη στο μπουκέτο της μουσικής του δημιουργίας αλλά και προθήκη για το απαιτητικό είδος της οπερατικής γραφής.
Ο Πουτσίνι γράφει την «Μποέμ», αμέσως μετά το θρίαμβο της «Μανόν Λεσκώ» και την παρουσιάζει την 1η Φεβρουαρίου του 1896 στο θέατρο Ρέτζο του Τορίνο, υπό την διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Το νέο έργο κερδίζει αμέσως το φιλόμουσο κοινό.
Στη «Μποέμ» ο ακροατής μεταφέρεται στο περιβάλλον του Παρισιού, κάπου κοντά στα 1830. Εκεί, μία συντροφιά νεαρών καλλιτεχνών, ζει, διασκεδάζει, δημιουργεί, και ερωτεύεται, ζώντας την κάθε στιγμή. Είναι οι ξέγνοιαστοι μποέμ, αστοί καλλιτέχνες, που προβάλλουν μία διαφορετική, ρομαντική και σίγουρα πιο αντισυμβατική αντίληψη για τη καθημερινότητα, αδιαφορώντας σε κάθε περίπτωση για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη ζωή, τον έρωτα και την τέχνη τους. Είναι ο Ροντόλφο ο ποιητής, ο Μαρτσέλο ο ζωγράφος, η ασθενική Μιμή, ο Σονάρ ο μουσικός, ο Κολίνε ο φιλόσοφος, και η άστατη Μουζέτα.
Η μουσική της όπερας που διαρθρώνεται σε τέσσερις πράξεις, διακρίνεται για την αριστοτεχνική επιμέλειά της, τη λεπτεπίλεπτη επεξεργασία, τις επινοητικές ενορχηστρώσεις και το λυρισμό των μελωδιών, αναδεικνύοντας στο σύνολό της τη σκηνική δράση, μέσα από μία κινηματογραφική οπτική.

Συντελεστές:

Μουσική Διεύθυνση : Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνογραφία: Σωτήρης Στέλιος
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Διδασκαλία χορωδίας : Αγγελική Κρίσιλα
Βοηθός Μαέστρου: Jean Christophe Charron

Διανομή:

Mimì : Montserrat Martì (31/1, 3-5/2), Αντωνία Καλογήρου (1-7-9/2)
Rodolfo : Richard Leech (31/1, 3-5/2), Γιάννης Χριστόπουλος (1-7-9/2)
Musetta : Ειρήνη Καράγιαννη (31/1, 3-5-7/2), Σιρανούς Τσαλικιάν (1-9/2)
Schaunard : Μανώλης Παπαδάκης (31/1, 1-3-5-7-9/2)
Marcello : Κύρος Πατσαλίδης (31/1, 1-3-5-7-9/2)
Colline:Χριστόφορος Σταμπόγλης (31/1,1-3/2),Κωνσταντίνος Ντότσικας (5-7-9/2)
Benoît, Alcindoro:Κωνσταντίνος Ντότσικας(31/1,1-3/2),Δημήτρης Ναλμπάντης (5-7-9/2)
Parpignol: Δημήτρης Ναλμπάντης (31/1, 3-5/2), Γιώργος Ιατρού (5-7-9/2)
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Χορωδία Θεσσαλονίκης – Κλασσικοί Τραγουδιστές
Παιδική Χορωδία Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
Παραστάσεις: 31 Ιανουαρίου και 1,3,5 και 7 Φεβρουαρίου 2009
Κεντρική Σκηνή Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 20.30
Προπώληση εισιτηρίων στα εκδοτήρια του Κ.Θ.Β.Ε., τηλ. 2310223785
Εισιτήρια: 20€, 30€, 40€, 50€
Φοιτητικό / Μαθητικό / Ομαδικό: 15€, 20€, 25€
Οικογενειακό: 40€, 50€, 80€
9 Φεβρουαρίου 2009
Χώρος Τεχνών Βέροιας
Ώρα έναρξης: 21.00
Προπώληση εισιτηρίων
Δευτέρα – Παρασκευή 8:00 – 15:00 & 17:30 – 20:30,
Σάββατο 08:30 – 14:00 (η προπώληση ξεκινά την Παρασκευή 16 /01)
Γραμματεία Χώρου Τεχνών (3ος όροφος),τηλ. 2331078100
Εισιτήρια: 30€

«ΔΩΡΕΑ ΑΦΩΝ ΚΟΥΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Η κ. Δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων
« Ζούμε μια ιστορική στιγμή. Μετά την δωρεά της κ. Κορνηλίας Καραναστάση Κούσιου οι αδελφοί της Εμμανουήλ Ιωάννης και Αντώνιος Κούσιος δώρησαν στο Δήμο μας € 2.500.000,00 για την κατασκευή της γέφυρας του Κτηνιατρείου.
Είναι η μεγαλύτερη δωρεά στα Δημοτικά χρονικά ενώ οι ίδιοι είναι οι μεγαλύτεροι δωρητές του Δήμου στα 90 χρόνια ύπαρξής του.
Οι Αφοι Κούσιου, αθόρυβοι, ευγενείς πρόσφεραν για πολλές δεκαετίες γλυκές απολαύσεις (κυριολεκτικά) σε μικρούς και μεγάλους.
Σήμερα μ αυτή την γενναιόδωρη και σεμνή τους χειρονομία προσφέρουν σ όλη την πόλη και την περιοχή

·Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ( θέτοντάς το αυτό ως όρο)

· Χωρίς τυμπανοκρουσίες

Τα χρήματα είναι πολλά.
Κρίναμε σκόπιμο να υπάρχει ευρεία διαχειριστική επιτροπή για να γίνει με πάσα διαφάνεια η διαχείριση του ποσού αυτού. Μέλη της παραπάνω επιτροπής είναι

· Νικόλαος Παπαγιαννούλης (γιατρός)

· Κωνσταντίνος Τσιλογιάννης (οικονομολόγος)

· Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου (γιατρός)

· Αγαθόνικος Δελαβερίδης (δημοτικός σύμβουλος)

· Βασίλειος Γιαννουλάκης (δημοτικός σύμβουλος)

με αντίστοιχους αναπληρωτές τους

· Ζήση Κοντονίνα (γιατρό)

· Νικόλαο Κουτόβα (ζαχαροπλάστη)

· Πράπα Γεώργιο (γιατρό)

· Αντώνιο Τσιάρα (δημοτικό σύμβουλο)

· Μαρία Τσαμήτρου – Καραχατζή (δημοτική σύμβουλο)

Ως ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης του ο Δήμος Βέροιας αναλαμβάνει την ηθική και νομική υποχρέωση διαρκούς συμπαράστασης προς τους δωρητές, με όλες του τις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει
Την αγόρευση των αδελφών Εμμανουήλ, Αντωνίου και Ιωάννη Κούσιου σε μεγάλους ευεργέτες της πόλης
Την ονοματοδοσία των οδών ΠΥΡΡΟΥ – ΓΕΦΥΡΑ και ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ με το όνομα ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΟΥΣΙΟΥ
Να προτείνει στην αρμόδια επιτροπή την ονοματοδοσία του 7ου νηπιαγωγείου Βέροιας σε νηπιαγωγείο ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΟΥΣΙΟΥ
Την ανάρτηση αναθηματικής πλάκας ευεργετών της πόλης και του Δήμου στο Δημαρχιακό κατάστημα
Επιπλέον ετέθη από τους δωρητές όρος να δοθεί σε κυκλοφορία η παραπάνω γέφυρα σε τρία (3) χρόνια.

70 χρόνια μαζί!

Η μεγάλη έκθεση στο Ζάππειο για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έκλεισε τις πόρτες της στις 8 Φεβρουαρίου. Πάνω από 110.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την έκθεση, κι έζησαν αυτή τη μοναδική "ραδιοφωνική" εμπειρία.

Το 2008 συμπληρώθηκαν εβδομήντα χρόνια από την ημέρα που εξέπεμψε για πρώτη φορά σήμα το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Εβδομήντα χρόνια δημιουργίας, με σημαντικές προσωπικότητες που πέρασαν και περνούν από τα μικρόφωνα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.Εβδομήντα χρόνια καταγραφής κάθε πλευράς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Εβδομήντα χρόνια μετά, η Ελληνική Ραδιοφωνία επέστρεψε στο Ζάππειο και στο χώρο απ’ όπου μεταδόθηκε η πρώτη εκπομπή με μια μεγάλη Έκθεση που αφηγείθηκε την ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα.
Οδηγός το πολύτιμο αρχείο της Ραδιοφωνίας που μας ταξίδεψε από το χτες στο σήμερα, αλλά και στο αύριο του μέσου, αφού η έκθεση κατέληγε στο ψηφιακό μέλλον του ραδιοφώνου.

Από τις 8 Δεκεμβρίου ως τις 8 Φεβρουαρίου η Ελληνική Ραδιοφωνία γιόρτασε στο Ζάππειο.
Περισσότερα στο
http://www.ellinikiradiofonia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: