Τίμησαν την ποίηση στο Γιαννακοχώρι


gianakohori_pioisiΜια εκδήλωση, που συνέβαλε στην ουσιαστική επικοινωνία του κοινού με το έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου ποιητή της ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Κυριακής, 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία) στη βιβλιοθήκη «Ηλίας Τσέχος» του Γιαννακοχωρίου. Η βιβλιοθήκη του δημοτικού μας διαμερίσματος, σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη του 2ου γυμνασίου Νάουσας, τίμησαν, σ' ένα δίωρο «ζωντανό ντοκιμαντέρ» - αφιέρωμα για τον Γιάννη Ρίτσο, την παγκόσμια ημέρα ποίησης. gianakohori_pioisi2


gianakohori_pioisi2Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υπεύθυνος της σχολικής βιβλιοθήκης, καθηγητής κ. Πέτρος Στοΐδης, που κατάφερε, με βίντεο, εικόνες, μουσικές και πληροφορίες, να δώσει στο κοινό, που κατέκλυσε την αίθουσα, μια πληρέστερη εικόνα για την ποίηση του Ρίτσου. Το κέρδος ήταν ότι παρουσιάστηκαν άγνωστες ή λίγο γνωστές μέχρι τώρα πτυχές του έργου του. Ο κ. Στοΐδης, εντρύφησε στην ποίησή του και, με λιτό λόγο, τον σύστησε στο κοινό! Εκτός από ποιητής ο Γιάννης Ρίτσος, ήταν χορευτής, ηθοποιός, πιανίστας και ζωγράφος, ενώ υπέστη και πολλές διώξεις για τα πολιτικά φρονήματά του. Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο συμπολίτη ποιητή Ηλία Τσέχο, που ήταν μαθητής και φίλος του Γιάννη Ρίτσου. Παρουσίασε, μάλιστα, εικαστικά έργα, που χάρισε ο μεγάλος μας ποιητής στον κ. Τσέχο (ζωγραφική σε πέτρες, αλλά και σε πακέτα τσιγάρων «Καρέλια», που κάπνιζε). Τα άγνωστα σε μας εικαστικά έργα του Γιάννη Ρίτσου διέθεσε ευγενικά ο κ. Τσέχος, και το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει μετά το τέλος της εκδήλωσης. Τους παρευρισκόμενοους καλωσόρισε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γιαννακοχωρίου κ. Βούλα Φουδούλη, ενώ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νάουσας κ. Τάσος Καραμπατζός με τη σύζυγό του Χρύσα, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γιαννακοχωρίου κ. Κώστας Παπαδόπουλος, ο ποιητής κ. Ηλίας Τσέχος, ο πρόεδρος του ΣΥΜ.ΠΕΡ.του δήμου Νάουσας κ. Κύρου κ.ά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα απ'όλα θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε στο blog σας για την ανάδειξη της ποίησης, για την πατρίδα μας, για την γλώσσα μας που χάνεται, για όλα αυτά που μέσα μας μας καίνε... στην συνέχεια θα ήθελα να σας αφιερώσω ενα απόσπασμα απο την πρώτη μου ποιητική συλλογή που θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες (σε ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ) με τον τίτλο "ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΝΕΦΙΑΣ" η οποία είχα την τύχη (ΜΕΓΑΛΗ ΤΥΧΗ εν έτει 2010!) να αναγνωριστεί απο το κοινό και να μελοποιηθεί απο γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου, θέλωντας να θυμήσω στους "άρχοντες" του τόπου οτι πάντα θα υπάρχουν μερικοί "ονειροπόλοι" που θέλουν να βλέπουν τα πράγματα αλλιώς.

(απόσπασμα απο το ποίημα ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ, ειδικά αφιερωμένο στην ανθρωπιστική οργάνωση "ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ", η οποία είναι και επίσημος αρωγός της προσπάθειας μου)

...να βάψουμε το κόκκινο στους τοίχους με λευκό,
να σβήσουμε κάθε ανάμνηση του πολέμου
απο τα μάτια των παιδιών,
με το σεντόνι που σε φάσκιωνα ειρήνη να τυλίξεις,
και τα μάτια σου στην άκρη τους δεμένη
να μην κρατάνε μια σταγόνα παράπονου
.....
να βλέπουνε τον κόσμο φωτεινό,
να χαίρουνται τα χρώματα απόψε και αύριο και πάντα!
γιατί είναι μάτια μικρού παιδιού
μάτια μικρού παιδιού...
......
είμαστε όλοι παιδιά του Ήλιου
και μιαν ημέρα οι νεκροί θα μας τιμήσουν,
στην άκρη κάποιου μύθου
ένα στιχάκι θα γράψουν και για εμάς
ο Όμηρος ίσως ή κάποιος μικρός Θεός,
.....
στην προβλήτα της Ιστορίας
θα δέσουμε και εμείς,
ας είναι να γίνει με ειρήνη…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΧΕΤΙΚΑ VIDEO
http://www.iparho.blogspot.com