ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ "ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ" -Νομαρχία και Περιφέρεια -Επτά περιστατικά εγκεφαλίτιδας στο Νοσοκομείο της... Βέροιας

Πηγή www.imerisia-ver.gr

Σε εγρήγορση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας μετά την εκδήλωση κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας που αποδίδονται στον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από τσίμπιμα κουνουπιού. Χθες στο γραφείο του νομάρχη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το ζήτημα καταπολέμησης των κουνουπιών στον κάμπο της Ημαθίας, στην οποία συμμετείχαν οι διευθυντές Γεωργίας και Προγραμματισμού, ο διευθυντής της ΑΝΗΜΑ Γιώργος Δώρης, καθώς και στελέχη του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών και Πολιτικής Προστασίας του νομού Σερρών. Συζητήθηκε η επέκταση της υλοποίησης του φετινού προγράμματος απεντόμωσης και καταπολέμησης των κουνουπιών, λόγω της εμφάνισης του νέου κουνουπιού-τίγρη.
Για το ίδιο θέμα και με στόχο τον αρτιότερο συντονισμό του έργου της καταπολέμησης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 10 Αυγούστου στις 11 π.μ. έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου, παρουσία των 12 δημάρχων και των εμπλεκομένων φορέων.
-Ενημέρωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Εν τω μεταξύ και η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με ανακοίνωσή της ενημερώνει για τις ενέργειες, στις οποίες προέβη στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών με αφορμή την εκδήλωση κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, το κόστος του φετινού προγράμματος ανήλθε σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία κατανεμήθηκαν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών.
Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα η Περιφέρεια είχε συνεργασία με τους νομάρχες Σερρών, Πέλλας και Ημαθίας αλλά και επιστημονικούς φορείς αμέσως μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας.
Oι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε επικοινωνία με τους νομάρχες και τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος. Επίσης εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τυχόν νέους ψεκασμούς.
-Επτά περιστατικά εγκεφαλίτιδας στο Νοσοκομείο της Βέροιας
Επτά (7) τελικά είναι τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που πιθανόν να οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου και οι ασθενείς - όλοι ενήλικες - νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας.
Μιλώντας χθες στην "Η" ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας κ. Χατζηδημητρίου τόνισε πως δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη αν οι ασθενείς έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και συνέστησε ψυχραιμία.
Ο ιός μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και πρέπει να τονιστεί ότι οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Ο ιός προκαλεί πυρετό και μυϊκούς πόνους, μπορεί όμως να είναι και ασυμπτωματικός και μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως είναι η εγκεφαλίτιδα και η μηνιγγίτιδα.
Ο κ. Χατζηδημητρίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Βέροιας και όλοι έχουν καλή ανάρρωση και δεν εμφανίζουν κάποια επιπλοκή, ώστε να χρειασθεί να διακομισθούν στο νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων της Θεσ/νίκης.
Ασθενής με εγκεφαλίτιδα εντοπίσθηκαν στη Βέροια, στα Γιαννιτσά, στο Κιλκίς και στην Κατερίνη, ενώ επιδημίες του ιού του Δυτικού Νείλου, εμφανίστηκαν σε χώρες της Ε.Ε. το 1996 και στις ΗΠΑ το 1999.
Στη χώρα μας η νόσος εμφανίζεται για πρώτη φορά και σχετίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.
Μέχρι στιγμής 3 ηλικιωμένα άτομα έχασαν τη ζωή τους από εγκεφαλίτιδα στην Κεντρική Μακεδονία και μόνο για τον έναν ασθενή με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, έχει ταυτοποιηθεί ότι ο θάνατός του προκληθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Παρ' ότι η τελική τεκμηρίωση της διάγνωσης με τεχνικές μοριακής βιολογίας εκκρεμεί, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Αντ. Δημόπουλος με τους εμπειρογνώμονες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) αποφασίσθηκε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Εν τω μεταξύ από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες ο διοικητής του Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσ/νίκης επιβεβαιώνεται η αύξηση ασθενών με λοιμώξεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκεφαλίτιδα και ιογενής μηνιγγίτιδα) από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: